Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Primăria Românești

Comuna Românești

Comuna Românești se află în centrul județului și este străbătută de șoseaua județeană DJ282D, care o leagă spre nord de Movileni și spre sud de Podu Iloaiei. Prin comună trece și calea ferată Lețcani-Dorohoi, pe care este deservită de halta de călători Movileni.

Comuna Românești are în componență trei sate: Românești care este sat de reședință și satele Avântu și Ursoaia.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna nu exista, satul Românești făcând parte din comuna Movileni. În 1931, satul Românești este consemnat în comuna Podu Iloaiei, împreună cu celelalte două sate ale comunei actuale, apărute între timp, și de satul Buțuluc. În 1968, comuna era deja înființată pe teritoriul raionului Hârlău din regiunea Iași. Atunci, ea a trecut la județul Iași, iar satul Buțuluc a fost desființat și inclus în satul Românești.

Conform ultimului recensământ, populația comunei Românești se ridică la 1.908 locuitori, în scădere față de recensământul anterior, când se înregistraseră 2.015 locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (97,9%). Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (97,54%).

Comuna Românești este administrată de un primar și un consiliu local compus din 11 consilieri. Primarul Ioan Stegariu, de la Partidul Național Liberal, este în funcție din 2016.

Despre

Primar: Ioan Stegariu

Contact primărie:

Galerie foto

Vezi documente

Dorești să faci o sesizare?