COMUNA SCÂNTEIA
Comuna Scânteia se află în extremitatea sudică a județului, pe malul stâng al râului Rebricea, la limita cu județul Vaslui. Este străbătută de șoseaua județeană DJ248, care o leagă spre nord de Grajduri, Ciurea și Iași și spre sud în județul Vaslui de Rebricea și Vulturești. La Scânteia, acest drum se intersectează cu drumul județean DJ246, care o leagă spre vest de Șcheia, Drăgușeni, Ipatele și Țibănești și spre est în județul Vaslui de Tăcuta și Codăești.
Comuna Scânteia este compusă din șapte sate: Scânteia care este sat reședință și satele Bodești, Boroșești, Ciocârlești, Lunca Rateș, Rediu și Tufeștii de Sus.
Cinci obiective din comuna Scânteia sunt incluse în lista monumentelor istorice din județul Iași. Două sunt situri arheologice — situl de la „Cujbă” și situl de „pe Lesa”. Celelalte trei sunt clasificate ca monumente de arhitectură: Biserica de lemn „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” (1812) din Boroșești, conacul de la sfârșitul secolului al XIX-lea din Ciocârlești și Biserica „Sfinții Voievozi” (secolul al XVIII-lea) din Scânteia.
Conform ultimului recensământ, populația comunei Scânteia se ridică la 4.289 de locuitori, în creștere față de recensământul anterior, când se înregistraseră 4.242 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (94,57%). Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (85,47%).
Comuna Scânteia este administrată de un primar și un consiliu local compus din 17 consilieri. Primarul Mihai Darabană, de la Partidul Național Liberal, este în funcție din octombrie 2020.
2023 ADMINIS