Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Primăria Șcheia

COMUNA ȘCHEIA

Comuna Șcheia se află în sudul județului, la limita cu județul Vaslui, pe interfluviul între râurile Stavnic și Rebricea. Este străbătută de șoseaua județeană DJ246, care duce spre vest la Drăgușeni, Ipatele și Țibănești și spre est la Scânteia și mai departe în județul Vaslui la Tăcuta și Codăești. De asemenea, prin vestul comunei trece și șoseaua județeană DJ248B, care o leagă spre sud de Ipatele și Drăgușeni și spre nord de Mogoșești și Voinești.

Comuna Șcheia se învecinează la nord cu comunele Mogoșești și Grajduri, la este cu comunele Grajduri și Scânteia, la vest cu comunele Ipatele și Mironeasa și la sud cu comunele Rembricea (Vaslui) și Drăgușeni.

Comuna Șcheia este compusă din cinci sate: Șcheia care este sat reședință și satele Căuești, Cioca-Boca, Poiana Șcheii și Satu Nou și Șcheia.

Numele satului este atestat într-un hrisov al lui Vasile Lupu din 22 iulie 1664 și de Antioh Cantemir într-un hrisov care întărește hotarnicia obștii Șcheia de Vaslui la anul 1700. Numele satului este legat de legenda unui oarecare Șcheianu, slujbaș credincios al lui Voda Lupu ce ar fi rămas să administreze ctitoria fugara din anul 1650 și a cărui nume dispare dupa 1850 odată cu mutarea lui Sturza Șcheianu în satul Borosești

Conform ultimului recensământ efectuat în 2011, populația comunei Șcheia se ridică la 3.067 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior, când se înregistraseră 3.168 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (97%). Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (81,97%).

Comuna Șcheia este administrată de un primar și un consiliu local compus din 13 consilieri. Primarul Dănuț Ababei de la Partidul Social Democrat, este în funcție din 2016.

 

 

 

 

Despre

Primar: Dănuț Ababei

Contact primărie:

Dorești să faci o sesizare?