SCOBINȚI
Comuna Scobinți se află în nordul județului, pe malurile Bahluiului, la sud de orașul Hârlău. Este străbătut de șoseaua națională DN28B, care leagă Târgu Frumos de Botoșani. Între Bădeni și Fetești, acest drum se intersectează cu șoseaua județeană DJ281, care duce spre vest la Sirețel și Lespezi și spre sud la Ceplenița, Cotnari, Belcești, Erbiceni și Podu Iloaiei.
Comuna Scobinți are în componență cinci sate: Scobinți care este sat de reședință și sateșe Bădeni, Fetești, Sticlăria și Zagavia
La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna purta numele de Bădeni, făcea parte din plasa Bahluiul a județului Iași și era formată din satele Scobinți, Fetești, Zagavia, Sticlăria, Bădeni, Lupăria și Petroșița, având în total 2.860 de locuitori. Funcționau în comună două școli cu 90 de elevi, o moară cu apă și două cu aburi, și patru biserici. Teritoriul comunei Scobinți a fost locuit din cele mai vechi timpuri, fapt dovedit de așezarea neolitică descoperită în ultima perioadă la Budăii Mari și Budăii Mici, sit arheologic aflat în partea de răsărit a cetății dacice de pe Gradiște. De remarcat sunt cetățile dacice de pe Dealu Vodă, alcătuită din valuri de pământ și palisadă, cetatea dacică de pe Basaraba, precum și așezarea dacică de pe Dealu Cetății, situată în partea de nord-vest a comunei.
Conform ultimului recensământ, populația comunei Scobinți se ridică la 7.458 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior, când se înregistraseră 7.533 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (96,12%). Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (95,96%).
Comuna Scobinți este administrată de un primar și un consiliu local compus din 15 consilieri. Primarul Gheorghe Hrițcu, de la Partidul Național Liberal, este în funcție din 2000.
2023 ADMINIS