COMUNA TANSA
Comuna Tansa se află în extremitatea sud-vestică a județului, la limita cu județul Vaslui, pe malurile râului Tansa, în sectorul vestic al Podișului Central Moldovenesc. Este traversată de șoseaua județeană DJ246, care o leagă spre est de Țibănești și spre vest de Dagâța.
Comuna Tansa este compusă din două sate: Tansa care este sat reședință și satul Suhuleț.
Din hrisoavele de pe vremea lui Ștefan cel Mare se vorbește de un boier cu numele de Simion Tansea, care a stăpânit intreaga vatră a vechiului sat Brudurești, de la care apoi și-a luat și numele, de Tansa. Dreptul de stăpânire asupra satului Brudurești este întarit de Ștefan cel Mare feciorilor lui Simion Tansea. Ferindu-se din calea năvălitorilor, satul Brudurești și-a schimbat vatra ințiala, mutându-se către Nord – Est, către originea pârâului Tansa, unde pădurea existentă forma o adevărată perdea de protecție. Pe locurile bisericii vechi încă se pot vedea stejarii din vechiul codru.
Conform ultimului recensământ, populația comunei Tansa se ridică la 2.558 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior, când se înregistraseră 3.039 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (96,72%). Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (94,02%).
Comuna Tansa este administrată de un primar și un consiliu local compus din 13 consilieri. Primarul Daniel Voinescu, de la Partidul Național Liberal, este în funcție din 2012.
2023 ADMINIS