Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Primăria Târgu Frumos

TÂRGU FRUMOS

Orașul Târgu Frumos este un oraș în județul Iași, Moldova, România. Se află în Câmpia Jijiei, lângă Bahluieț. Are o suprafață de 15,13 km².

Orașul Târgu Frumos este situat în zona estică a județului, pe malurile Bahluiețului. Orașul este străbătut de șoseaua națională DN28 care leagă Iașul de Roman. Prin oraș trece calea ferată Pașcani-Iași. În Târgu Frumos se află reședința comunei Ion Neculce care înconjoară ca un inel orașul.

Prima atestare documentară a orașului Târgu Frumos a fost datată 5 octombrie 1448. Înainte de Regulamentul Organic, orașul a fost reședința ținutului Cârligătura din Principatul Moldovei. La adoptarea Regulamentului Organic, acest ținut a fost desființat și divizat între județele Iași și Roman, Târgu Frumos fiind inclus în primul. La sfârșitul secolului al XIX-lea, Târgu Frumos avea statut de comună urbană. Spre sfârșitul celui de al Doilea Război Mondial, zona orașului a fost scena bătăliilor de la Târgu Frumos, unele dintre ultimele lupte la care armata română a participat de partea Axei. După război, în 1950, orașul a devenit reședința raionului Târgu Frumos din regiunea Iași, dar în 1956 acest raion a fost desființat, orașul trecând la raionul Pașcani din aceeași regiune.

Conform ultimului recensământ, populația orașului Târgu Frumos se ridică la 10.475 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior, când se înregistraseră 13.573 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (72,38%). Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (76,95%).

Orașul Târgu Frumos este administrat de un primar și un consiliu local compus din 17 consilieri. Primarul Ionel Vatamanu, de la Partidul Social Democrat, este în funcție din octombrie 2020.

Despre

Primar: Ionel Vatamanu

Contact primărie:

Galerie foto

Vezi documente

Dorești să faci o sesizare?