COMUNA TOMEȘTI
Comuna Tomești se află în estul județului, la est de municipiul Iași, pe malul drept al Bahluiului și al râului Jijia, în zona confluenței celor două râuri, pe pantele nordice ale Podișului Central Moldovenesc. Este străbătută de șoseaua națională DN28, care leagă Iașiul de punctul de trecere a frontierei cu Republica Moldova de la Albița. Vecinii comunei sunt: la nord comuna Holboca, la est comunele Țuțora și Comarna, la sud comuna Schitu-Duca și la vest comuna Bârnova.
Comuna Tomești este compusă din patru sate: Tomești care este sat reședință și satele Chicerea, Goruni și Vlădiceni.
Din punct de vedere diplomatic, primul document găsit și datat 1485 este emis de Cancelaria domnească de la Suceava, în timpul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt. În document se arată că domnitorul întărește cu pecetea sa „moșia Tomești” lui Toma, nepotul lui Oană Stângaciul, considerându-l „supus credincios”, pentru el și urmașii lui, in vecii vecilor. Ulterior, localitatea Tomești apare menționată în cronici ce datează din anii 1492 și 1497, când același domnitor face câteva acte de donație și împroprietărire pentru unii dintre supușii lui, de altfel boieri renumiți prin curaj, spirit de sacrificiu și înaltă ținută morală. În anul 1615, în timpul domniei lui Ștefan Tomșa al II-lea, localitatea Tomești apare din nou menționată în documentele istorice, pentru ca mai târziu, în vremea domniei lui Vasile Lupu, să se stabilească hotarele acestei așezări.
În anul 1875, poetul Mihai Eminescu, pe atunci revizor școlar, într-un raport către Prefectul de Iași, amintește de primarul din Tomești în legătură cu o problemă de învățământ. La acea dată, Tomeștiul era deja un cvasicentru administrativ pentru patru sate: Tomești, Goruni, Vlădiceni și Chicerea.
Conform ultimului recensământ, populația comunei Tomești se ridică la 11.051 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior, când se înregistraseră 11.866 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (92,67%). Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (89,75%).
Comuna Tomești este administrată de un primar și un consiliu local compus din 17 consilieri. Primarul Ștefan Timofte, de la Partidul Național Liberal, este în funcție din 2004.
2023 ADMINIS