Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Primăria Ungheni

COMUNA UNGHENI

Comuna Ungheni (în trecut Bosia) este situată în partea de est a județului Iași, la o distanță de 21 km. de municipiul Iași, pe drumul ce merge de la Iași la Chișinau. În partea de est comuna este limitată de râul Prut, care o desparte de orașul Ungheni din Republica Moldova. Vecinii comunei Ungheni sunt: la nord comuna Golăești, la est Republica Moldova, la sud comuna Țuțora la sud și la vest comuna Holboca.

Comuna Ungheni este compusă din patru sate: Bosia care este satul de reședință și satele Coada Stâncii, Mânzătești și Ungheni.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna purta denumirea de Bosia, făcea parte din plasa Braniștea a județului Iași și era formată din satele Bosia, Marhonda, Mânzătești, Berești și Ungheni, având în total 1376 de locuitori. În comună funcționau o moară cu aburi, trei biserici și o școală.  În 1950, denumită din nou Bosia, comuna a fost inclusă în raionul Iași din regiunea Iași. În 1968, ea a revenit la județul Iași, reînființat. Denumirea comunei a fost schimbată din nou în Ungheni în 1996, deși reședința ei a rămas la Bosia. Comuna poartă numele localității Ungheni datorită faptului că acest sat reprezintă un punct feroviar important. Numele de „Ungheni” provine de la „unghi”, referire la faptul că localitatea Ungheni este situată în dreptul unei cotituri a râului Prut.

Conform ultimului recensământ, populația comunei Ungheni se ridică la 4.173 de locuitori, în creștere față de recensământul anterior, când se înregistraseră 3.989 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (95,64%). Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (95,18%).

Comuna Ungheni este administrată de un primar și un consiliu local compus din 13 consilieri. Primarul Iulian Marcu, de la Partidul Național Liberal, este în funcție din 2008.

 

 

Despre

Primar: Iulian Marcu

Contact primărie:

Dorești să faci o sesizare?