Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Primăria Voinești

Comuna Voinești se află în partea de sud a județului, la sud-vest de municipiul Iași. Este străbătută de șoseaua județeană DJ248A, care o leagă spre nord-est de Miroslava și Iași, și spre sud-vest de Țibana, Țibănești și mai departe în județul Vaslui de Todirești. Vecinii comunei Voinești sunt: la est comuna Mogoșești, la nord-est comuna Miroslava, la vest – nord-vest comuna Horlești, la sud – vest comunele Mădârjac și Țibana și la sud comuna Mironeasa.

Comuna Voinești este compusă 5 sate: Voinești, care este satul de reședință si și satele Lungani, Schitu Stavnic, Slobozia și Vocotești.

Cine vizitează comuna Voinești trece și pe la conaul Negruzzi. Conacul din Voinești a fost construit în anul 1830 de către familia boierului Ianachi Negruzzi. Clădirea are 3 niveluri, 28 de încăperi întinse pe o suprafață totală de 850 de metri pătrați, iar pereții exteriori au grosime de aproape un metru. Conacul era înconjurat de un parc, care se mai întinde astăzi pe o suprafață de aproape trei hectare. În anul 1834, spătarul Ianachi Negruzzi a construit în apropierea conacului o biserică din cărămidă pe temelie de piatră. În această biserică au fost înmormântați membrii familiei boierești Negruzzi.

Conform ultimului recensământ, populația comunei Voinești se ridică la 6.815 locuitori, în creștere față de recensământul anterior, când se înregistraseră 6.169 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (85,78%).  Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (73,69%).

Ziua comunei Voinești este pe 15 august.

Comuna Voinești este administrată de un primar și un consiliu local compus din 15 consilieri. Primarul Gheorghe Dobreanu, de la Partidul Social Democrat, este în funcție din 2012.

 

 

 

Despre

Primar: Gheorghe Dobreanu

Contact primărie:

Dorești să faci o sesizare?