Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Regional

Meniu

Bacău: Creștere a șomajului: 4.675 de persoane fără loc de muncă

Creștere a șomajului: 4.675 de persoane fără loc de muncă. Conform informațiilor furnizate de AJOFM Bacău, numărul șomerilor înregistrați în județul Bacău a înregistrat o creștere semnificativă la sfârșitul lunii noiembrie 2023, atingând cifra de 4.675 de persoane. Aceasta reprezintă o creștere de 120 de persoane față de sfârșitul lunii octombrie 2023. Din totalul șomerilor, 28,8% beneficiază de indemnizație, în timp ce 71,2% sunt șomeri neindemnizați.

Vezi și: A fost finalizată renovarea secției de Psihiatrie din cadrul SJU.

Privind distribuția pe categorii socio-profesionale, se observă că:

  • 50,8% dintre șomerii indemnizați au studii primare, gimnaziale și profesionale,
  • 37,7% au studii liceale și postliceale,
  • 11,5% au studii superioare.

În ceea ce privește genul, 56,3% dintre șomerii indemnizați sunt femei, în timp ce femeile reprezintă 40,1% din totalul șomerilor neindemnizați.

Distribuția geografică

Aceasta arată că 36,1% dintre șomeri se află în mediul urban, în timp ce 63,9% sunt în mediul rural. Rata șomajului în județul Bacău, calculată ca raport între numărul total de șomeri și populația activă civilă, a crescut la sfârșitul lunii noiembrie 2023, ajungând la 2,5%, în creștere față de luna precedentă. În comparație cu media pe țară de 2,9%, județul Bacău se clasează pe locul 10. În aceeași perioadă, județul Ilfov ocupă prima poziție cu o rată a șomajului de doar 0,5%, în timp ce județele Vaslui și Teleorman înregistrează cele mai mari rate de șomaj, respectiv 7,7%.

Vezi și: Compania aeriană DAN AIR va introduce noi rute.

Ponderea numărului de șomeri în populația în vârstă de 18-62 de ani, conform domiciliului, a fost de 1,0%, evidențiind o preocupantă stare a pieței muncii în județul Bacău. În ceea ce privește indemnizațiile, la sfârșitul lunii noiembrie 2023, indemnizația medie lunară a fost de 748,54 lei pentru beneficiarii de indemnizație de șomaj (75%), în timp ce cei cu indemnizație de șomaj la 50% au primit în medie 280,65 lei lunar. Aceste cifre reflectă o realitate economică complicată pentru cei afectați de șomaj în județul Bacău.

Nu uita să ne urmărești pe Instagram și Facebook, pentru a fi la curent cu toate informațiile!