Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Regional

Bacău: Salariul mediu în judetul Bacău, cu 11,5% sub media națională

Salariul mediu în judetul Bacău, cu 11,5% sub media națională. Județul Bacău a captat atenția datorită evoluției sale salariale, cu câștiguri medii nete care au înregistrat fluctuații semnificative în ultimul an. Potrivit datelor statistice recente, în luna octombrie 2023, câștigul salarial mediu net a fost de 4.151 lei (RON)/persoană, reflectând o scădere de 11,5% față de media națională. Analiza detaliată relevă însă variații semnificative între sectoarele economice.

În aceeași lună, sectoarele cu cel mai înalt câștig salarial mediu net în Bacău au fost „Agricultură, vânătoare și servicii anexe, silvicultură și pescuit,” unde angajații au înregistrat un câștig de 5.340 de lei, reprezentând o creștere semnificativă de 49,3% față de anul precedent.

Vezi și: Botoșani. Un primar din județ organizează „Balul gospodarilor”. Sătenii aşteptaţi la dans şi voie bună

Industrie și Construcții

În contrast, în „Industrie și Construcții,” câștigul mediu a fost de 4.112 lei. Situându-se sub media pe județ și sub media națională. În sectorul „Servicii,” câștigul mediu a fost de 4.138 lei, evidențiind o creștere de 4,9% față de octombrie 2022.

Pentru a obține o perspectivă regională, câștigurile salariale medii nete în Bacău au fost comparate cu cele din județele vecine. Bacău se situează pe locul doi în regiunea Moldovei, după Iași, cu o abatere de -541 de lei față de media națională. Botoșani și celelalte județe învecinate prezintă diferențe semnificative, evidențiind inegalități economice în regiune.

Un aspect notabil în analiză este diferența semnificativă între Bacău și Iași în funcție de sectoarele economice dominante. Bacăul înregistrează cel mai înalt salariu mediu net în „Agricultură, vânătoare, servicii anexe, silvicultură și pescuit,” iar în sectorul industrial, Bacău și Iașiul se situează la niveluri aproape egale. Totuși, Iașiul depășește Bacăul în sectorul serviciilor, indicând o structură sectorială diferită între cele două județe. Aceste analize detaliate arată disparități economice și subliniază necesitatea unor strategii specifice de dezvoltare pentru fiecare regiune.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram, pentru a fi primul informat!