Ședința publică de consultare pentru drumul expres Piatra Neamţ – Bacău a avut loc la sediul Consiliului Județean. Prezentarea proiectului a fost făcută de către CNAIR, acesta fiind în etapa de studiu de fezabilitate. Reprezentanții CNAIR au subliniat că cerințele au crescut recent – un fel de scuză pentru întârzieri considerabile.
Studiul de fezabilitate trebuia să fie gata pe 15 ianuarie, dar s-a întârziat mult. Autoritățile județene au avut posibilitatea de prelungire a termenului cu 60 de zile. Întârzierea se datorează atât condițiilor reale din teren, cât și întârzierilor generate de proiectantul Search Corporation din Timișoara, în colaborare cu EGIS România.
Vezi și: Drumul expres Bacău – Piatra Neamț va fi finalizat.
Un aspect pozitiv remarcat de reprezentanții CNAIR este nivelul de detaliu al studiului de fezabilitate, sugerând că proiectul tehnic ar putea fi o simplă replică a acestuia. Urmează ca instituțiile cu atribuții în domeniu să emită avizele necesare. Moment în care se va evalua gradul de detaliu al studiului de fezabilitate. Vicepreședintele Adrian Păduraru, prezent la toate ședințele tehnice din perioada iunie-septembrie 2022, exprimă speranța că în aprilie anul acesta se va putea trece la achiziția lucrărilor, chiar și cu o clauză suspensivă. Ulterior, se va căuta sursa de finanțare din noul Program Operațional de Transport Infrastructură Mare al Ministerului Transporturilor, deși inițial proiectul era planificat să fie finanțat pe POIM. Câteva detalii despre proiect includ faptul că drumul care va conecta autostrăzile din Moldova va trece prin 15 localități. Astfe având o lungime de 58 de kilometri, cu 5 noduri rutiere, 7 poduri și 6 viaducte.
Urmărește-ne pe Facebook, dar și pe Instagram, pentru a fi primul care află noutățile din județul Iași!