Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Regional

Meniu

Neamț: Absolvenții de liceu sau facultate nu mai manifestă interes în a se înregistra pentru șomaj

Absolvenții de liceu sau facultate nu mai sunt atrași să se înscrie pentru șomaj din cauza sumelor foarte reduse pe care le primesc. Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă din Neamț susține că legislația actuală în acest domeniu nu este actualizată. Un absolvent de liceu sau facultate primește ca ajutor financiar aproape 300 de lei din partea statului. An de an, numărul celor care ajung la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Neamț scade.

Adrian Chirilă, directorul agenției, afirmă că acest indicator extrem de scăzut, care abia acum a început un proces de ajustare și a ajuns la 598 de lei, face ca sumele primite ca ajutor de șomaj să fie extrem de mici. În consecință, România se evidențiază ca fiind singura țară europeană în care pierderea de venit a unei persoane care s-a asigurat pentru șomaj este dramatică.

Citește și: Festivalul folcloric „Datini și obiceiuri de iarnă” Ediția a LV-a.

Asta arată clar că sistemul de asigurări pentru șomaj din România nu funcționează așa cum ar trebui.

Potrivit legislației, absolvenții de liceu sau de facultate pot beneficia de indemnizație de șomaj. Condiția este ca aceștia să se înregistreaze la agenție în decurs de 60 de zile de la terminarea cursurilor. Aceștia trebuie să aibă cel puțin 16 ani. Indemnizația de șomaj se acordă pe o perioadă de șase luni. Aceasta reprezentă 50% din valoarea indicatorului social de referință al asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă în vigoare.

Nu uita să ne urmărești pe Instagram și Facebook, pentru a fi la curent cu toate informațiile!

aprilie 12, 2024

Mașini vandalizate pe o stradă din oraș....

aprilie 12, 2024

Avocatul Adrian Bourceanu este noul prefect al...

aprilie 12, 2024

Confiscare de lemn rar folosit la viori,...