Neamț. Au fost făcute descoperiri arheologice impresionante în apropierea orașului Târgu Neamţ.
Vestigiile vechi de câteva mii de ani, precum și cele mai recente, au fost descoperite de specialiștii de la Complexul Muzeal Național (CMN) Neamț în urma cercetărilor arheologice efectuate recent în două locuri din apropierea orașului Târgu Neamț.
Construcții specifice culturii Precucuteni
În satul Topoliţa din comuna Grumăzeşti s-a desfăşurat unul dintre şantierele arheologice, unde echipa de specialişti a efectuat săpături începând cu anul 2019. Aceştia au investigat urmele unei aşezări cu diverse etape de locuire, cele mai vechi datând de aproximativ 7.000 de ani în urmă, în timp ce cele mai recente datează din secolul al IV-lea după Hristos.
În cadrul campaniei din acest an, au fost cercetate urmele unei construcții specifice culturii Precucuteni, care a fost incendiată cu aproape 6.500 de ani în urmă, dar care a păstrat în interiorul său mai multe materiale arheologice semnificative pentru comunitățile din acele vremuri.
Excavările au fost conduse de către dr. Vasile Diaconu de la Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț, care a beneficiat de ajutorul unei echipe de tineri pasionați, dar și de câțiva voluntari.
Descoperirile din această vară au fost remarcabile. În interiorul construcției cercetate au fost găsite mai multe vase sparte, dar și unele intacte, superb decorate, precum și mai multe statuete de lut, care făceau parte din obiectele religioase ale comunității de acum șase milenii.
Dintre artefactele impresionante se remarcă o reprezentare realistă a unui fragment de picior uman, de dimensiuni mari, dar și un frumos pandantiv din piatră, descoperit într-un vas de lut.
Morminte de înhumație și reînhumație datând din secolul al XIX-lea
Imediat ce lucrările au fost finalizate la acest șantier, specialiștii au început săpăturile la Biserica ‘Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul’ din satul Vânători-Neamț, unde se desfășoară un proiect de reabilitare a monumentului istoric.
Chiar dacă nu se așteptau la rezultate remarcabile, arheologii din Neamț au avut surprize plăcute în timpul săpăturilor. Astfel, au fost descoperite mai multe morminte de înhumație și reînhumație. Acestea, datând din secolul al XIX-lea, oferind date importante despre construcția bisericii.
Echipa condusă de dr. Vasile Diaconu a investigat mai multe zone ale monumentului. Aceștia au descoperit morminte speciale. Printre acestea și cel al unei tinere mame cu bebelușul său. De asemenea au găsit și un mormânt al unei persoane care suferise un traumatism. Aceasta avea în inventar o monedă și un pandantiv din scoică.
Citește și Suceava: Începe Festivalul Medieval „Ștefan cel Mare”
Analizând monedele găsite, unii morminte au fost datate în primele decenii ale secolului al XIX-lea, confirmând astfel perioada construirii bisericii.
După ce vor fi investigate în laborator, restaurate și studiate interdisciplinar. O mare parte dintre artefactele descoperite în cele două situri arheologice vor fi expuse în Muzeul de Istorie și Etnografie din Târgu Neamț.
Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!