Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Regional

Meniu

Neamț: Campanie de informare pentru prevenirea cancerului de col uterin

Campanie de informare pentru prevenirea cancerului de col uterin. Incidența și mortalitatea prin cancer de col uterin în România se situează în prezent la cel mai înalt nivel din Europa. Chiar dacă această boală poate fi prevenită prin vaccinare și detectată precoce prin screening. Potrivit datelor Sistemului European de Informații privind Cancerul (ECIS) din 2022, incidența în România a fost de 5 ori mai mare decât în Finlanda. În timp ce mortalitatea a fost de 8 ori mai mare.

Vezi și: Drumul expres Bacău – Piatra Neamț va fi finalizat.

Județul Neamț, ca și întreaga țară, se confruntă cu provocări semnificative în combaterea acestei afecțiuni. În cursul anului 2022, au fost depistate 57 de cazuri noi de cancer de col uterin. La finalul anului numărul total de paciente înregistrate cu această boală a ajuns la 1.198. În primele 9 luni ale anului 2023, au fost diagnosticate încă 41 de cazuri noi.

Comunicatul DSP Neamț:

În fiecare an, în luna ianuarie, cu ocazia Lunii de conștientizare a cancerului de col uterin, se derulează o serie de activități. Acestea aduc în atenția publică acest tip de cancer, cu un impact negativ major asupra sănătății populației din România.

Cancerul de col uterin este o afecţiune care poate fi prevenită prin vaccinare şi screening şi poate fi vindecată dacă este depistată la timp și tratată corespunzător.

Cu toate acestea, cancerul de col uterin rămâne unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer și cauză de deces prin cancer la femeile de pe tot globul. La nivel european, incidenţa şi mortalitatea prin cancer de col uterin au scăzut foarte mult. România continuă însă să înregistreze cea mai ridicată incidență şi mortalitate prin cancer de col uterin la nivel european .

Conform datelor Sistemului european de informații cu privire la cancer (ECIS) al Centrului Comun de Cercetare,  în 2022, România continuă să înregistreze cea mai ridicată incidenţă. Aceasta este de 32,6 /‰00 femei, de 5 ori mai mult decat în Finlanda – 6,4/‰00 femei. Mortalitate prin cancer de col uterin în Uniunea Europeană (16,8/‰00 femei, de 8 ori mai mult decât Finlanda – 2,2/‰00 femei).

Citește și: Începe distracția pe pârtia de schi de la Durău.

În anul 2020, dintre cele 30 447 de cazuri noi şi 13 437 de decese estimate la nivel european prin cancer de col uterin, 11,10 % din cazurile noi şi 13,43% din decese s-au înregistrat  în România.

În judeţul Neamţ, conform datelor statistice existente la DSP Neamţ, în anul 2022 s-au diagnosticat 57 de cazuri noi de cancer de col uterin. Din acestea 25 în mediul urban şi 32 în mediul rural. Aproximativ asemănător cu anul 2021 când s-au înregistrat 57 de cazuri noi. La data de 31.12.2022 erau rămase în evidenţele statistice 1198 de bolnave cu cancer de col uterin (683 în mediul urban şi 515 în mediul rural).

Peste 95% dintre cazurile de cancer de col uterin sunt cauzate de infecţia cu virusul papiloma uman (HPV). Un virus care infectează epiderma și mucoasele. În acest context, vaccinarea antiHPV conferă un grad ridicat de protecţie împotriva displaziei de col uterin, cancerului de col uterin. Protejează atât faţă de carcinomul cu celule scuamoase, cât şi faţă de adenocarcinom. Poate oferi protecţie şi faţă de neoplasmul anal, orofaringian, vulvar, vaginal şi penian. 

În primele 9 luni ale anului 2023 s-au diagnosticat 41 de cazuri noi de cancer de col uterin (21 în mediul urban şi 20 în mediul rural). La data de 30.09.2023 erau rămase în evidenţele statistice 1060 de bolnave cu cancer de col uterin (615 în mediul urban şi 445 în mediul rural).

Cu toate acestea, acoperirea vaccinală împotriva HPV este scăzută în România. În pofida eforturilor depuse de guvern prin includerea acestei vaccinări într-un program național de vaccinare în anul 2008. Acestea cu un program oferit gratuit fetelor cu vârste cuprinse între 10 și 11 ani la nivel național. Program ce s-a confruntat cu o mare reticență față de vaccinare. În 2009, programul de vaccinare a fost relansat cu ajutorul unei campanii de comunicare, dar rezultatele au fost foarte modeste. Programul a fost oprit timp de aproape 10 ani și reluat în 2019. Este adresat fetelor 11-14 ani şi ulterior 11-18 ani, gratuit, în cabinetele medicilor de familie. Se face pe baza unei cereri scrise prealabile din partea părinților.

Citește și: Începe distracția pe pârtia de schi de la Durău.

În prezent, prin Ordinul MS nr. 3.120 din 12 septembrie 2023 au fost extinse categoriile populaționale care beneficiază de vaccinarea anti HPV: vaccinarea gratuită a fetelor şi băieţilor cu vârsta ≥ 11 ani și < 19 ani, şi compensarea 50% în cazul femeilor cu vârsta ≥ 19 ani și ≤ 45 de ani.

Programele de screening prin testare HPV şi Babeş Papanicolaou  desfășurate și în județul Neamț în parteneriat cu IRO Iași, au permis detectarea leziunilor precanceroase/a cancerului de col uterin și, ulterior, reducerea incidenței şi a  mortalităţii cancerului de col uterin precum şi a suferinţei şi a costurilor umane şi financiare pentru femei, familiile acestora şi societate.

Urmărește-ne pe Facebook, dar și pe Instagram, pentru a fi primul care află noutățile din județul Iași!