Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Regional

Neamț: Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului

Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului. În conformitate cu decizia Sfântului Sinod din 24 mai 2018, Biserica Ortodoxă Română cinstește Icoana Maicii Domnului „Îndrumătoarea” în data de 9 iulie. Toate acestea începând cu anul 2019, la propunerea Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Icoana Maicii Domnului „Îndrumătoarea” se găsește în patrimoniul Mănăstirii Neamț de peste șase secole, fiind considerată cea mai veche și frumoasă icoană din România, celebrată pentru numeroasele minuni asociate ei. Ea datează din anul 665 și a fost pictată în Lida. Aceasta a fost ulterior dăruită domnitorului Alexandru cel Bun de către Împăratul Bizanțului, Ioan al VIII-lea Paleologul.

Citește și: Vaslui: Poșta Română va expedia deciziile privind recalcularea pensiilor pentru 80000 de pensionari.

Tradiția și vechile însemnări menționează că icoana de la Mănăstirea Neamț este o copie a celei despre care se spune că a apărut miraculos pe un stâlp al unei biserici din Lida, oraș din Israel.

Icoana din Biserica „Înălțarea Domnului” din incinta mănăstirii este protejată cu o îmbrăcăminte metalică ornamentată cu pietre prețioase. Aceasta a fost lucrată în perioada 1844-1845, în timpul stăreției lui Neonil.

Deosebită prin măiestria artistică și vechimea sa. Icoana este zugrăvită pe ambele fețe, pe verso fiind reprezentată icoana Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. În perioada 3 iunie 1821 – 28 octombrie 1822, icoana a fost ascunsă în pădure pentru a fi protejată de invazia turcilor.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!