Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Regional

Meniu

Neamț. Memorialul Ion Creangă din Humulești, redeschis spre vizitare

Memorialul Ion Creangă din Humulești, redeschis spre vizitare.

Datorită unui proiect european de aproape 2 milioane de lei, casa din Humuleşti (Neamţ) în care a copilărit celebrul povestitor Ion Creangă a fost complet renovată. Specialiştii subliniază: „Nu este bojdeuca din Iași!“.

Rocsana Josanu, directoarea Direcției pentru Cultură Neamț, a declarat că ar fi fost bucuros astăzi – dacă ar fi trăit – Bădița Ion să vadă restaurarea finalizată a Memorialului „Ion Creangă” din Humulești. Ea a semnat recepția lucrărilor marți, 6 februarie 2024. S-a acordat o atenție deosebită în efectuarea lucrărilor, cu responsabilitate. Meșteri din Maramureș au venit să aducă și să bată dranița. Aceasta a anunțat, astfel, finalizarea proiectului.

Rocsana Josanu a explicat în detaliu că a fost înlocuit întreg materialul lemnos deteriorat din structura casei. S-au reparat podelele și prispa cu lut, aspectul rustic a fost îmbunătățit, iar frumusețea căsuței a fost scoasă și mai mult în evidență.

Clădirea, clasată ca monument istoric

Clădirea, clasată ca monument istoric, a fost transformată acum într-un sediu de birouri pentru personalul care îl administrează. Beneficiază de un spațiu expozițional exterioar pe măsura importanței sale istorice. De asemenea, clădirea este echipată cu încălzire, alarmă, sistem de supraveghere video, iluminat arhitectural și toalete moderne pentru vizitatori. Muzeul memorial găzduit de acest edificiu este printre cele mai populare atracții turistice din Neamț.

Directorul Josanu a anunțat că urmează reamenajarea expoziției, iar casa din Humulești va fi redeschisă pentru vizitare în acest an. El a subliniat că este important să nu se confunde această casă cu Bojdeuca din Țicău de la Iași, eroare pe care o fac unele trusturi media din România. Josanu a felicitat pe toți cei implicați în procesul de restaurare pentru faptul că au reușit să redea locului în care a copilărit Ion Creangă aspectul pe care îl merită.

Muzeul Memorial „Ion Creangă” se află în casa veche a familiei din Humulești, Neamț.

De la înființare, obiectivul său a fost dublu: să promoveze viața și opera autorului, în special capodopera „Copilul universal“ – „Amintiri din copilărie“, dar și să evidențieze valoarea etnografică a locuinței, care oferă informații despre viața, tradițiile și meșteșugurile țăranilor din secolul al XIX-lea.

Citește și Consiliul Județean a semnat contractul de execuţie a lucrărilor de modernizare a DJ 208I: Blăgești -Vânători 

Ar fi de reamintit chiar ce scria BădiţaIon:

„Nu ştiu alţi cum sunt, dar eu, când mă gândesc la locul naşteriimele, la casa părintească din Humuleşti, la stâlpul hornului undelega mama o şfară cu motocei la capăt, de crăpau mâţele jucându-se cu ei, la prichiciul vetrei cel humuit, de care mă ţineam cândîncepusem a merge copăcel, la cuptiorul pe care ma ascundeam, când ne jucam noi, băieţii, de-a mijoarca, şi la alte jocuri şi jucăriipline de hazul şi farmecul copilăresc, parcă-mi saltă şi acum inima de bucurie!“.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!

aprilie 12, 2024

Mașini vandalizate pe o stradă din oraș....

aprilie 12, 2024

Avocatul Adrian Bourceanu este noul prefect al...

aprilie 12, 2024

Confiscare de lemn rar folosit la viori,...