Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Regional

Suceava: Aeroportul se va extinde

Aeroportul se va extinde. Consiliul Judeţean Suceava intenţionează implementare proiectului „Modernizare şi extindere Aeroport „Ştefan cel Mare” Suceava”. Asta în vederea deservirii unui trafic crescut de aeronave cu peste 2.000.000 de pasageri pe an şi a unui flux minim de 500 pasageri pe oră.

„Este nevoie imperioasă de aceste investiţii la standarde actuale care să poată asigura tranzitul pasagerilor pentru următorii ani”. Aceste lucruri se precizează în anunțul de participare la licitația care va avea loc pe 25 iunie. Potrivit anunțului din 28 mai, prin realizarea obiectivului de investiţii, Aeroportul „Ştefan cel Mare” Suceava va avea perspectiva reală de noi destinaţii şi noi oportunităţi pentru turism şi mediul de afaceri dacă va putea deservi un trafic crescut de aeronave, cu peste 2.000.000 de pasageri/an şi un flux de minim 500 pasageri/oră.

În vederea demarării lucrărilor, este necesară achiziţia serviciului de proiectare. Deocamdată CJ Suceava are în vederea întocmirea expertizei tehnice pentru analiza structurii de rezistenţă a clădirilor existente. Apoi urmând cu studiul de fezabilitate. Valoarea estimată este de 604.201,68 lei fără TVA. Nu este exclus ca la licitație să rezulte o altă valoare mai scăzută. Asta cu toate că administrația județeană pune accentul mai degrabă pe calitatea documentațiilor.

Aeroport internațional

Cel puțin asta rezultă din criteriul de atribuire care, conform anunțului de pe SEAP, este „cel mai bun raport calitate – preț” din care doar 40% este componenta financiară. În momentul de față, Aeroportul „Ștefan cel Mare” este certificat ca aeroport internațional. Asta înseamnă că poate acomoda simultan patru aeronave de 180 de locuri și poate procesa 200 de pasageri pe oră.

Vezi și: Pe locul 5 în clasamentul aeroporturilor din țară.

Pentru că uneori în același interval orar sunt operate mai multe curse, numărul de pasageri ajunge însă a fi la peste 500, uneori chiar 700 de persoane iar ”procesarea” lor se face într-un spațiu insuficient. În 2023 au fost peste 800 de mii de pasageri, cu o medie de 2.150 de pasageri pe zi și cu vârfuri de 800 de pasageri pe oră. Ca atare, nota de fundamentare realizată identifică două posibile locații de amenajare a două noi clădiri, una pe perimetrul dintre terminalele T1 și T2 și zona publică, alta pe perimetrul dintre terminalele T1 și T2 și platforma de îmbarcare/debarcare.

Durata minimă de funcționare va fi de 32 de ani. În cadrul contractului, pe lângă expertiza tehnică şi studiul de fezabilitate, vor fi întocmite și studiile de teren – geotehnic și topografic (acestea fiind obligatorii înaintea realizării oricărui studiu de fezabilitate), măsurători WGS, studiu de obstacolare, studiul privind posibilitatea utilizării unor sisteme alternative de eficienţă ridicată de producere a energiei, scenariul de securitate la incendiu preliminar și documentaţii obţinere avize/acorduri solicitate prin certificatul de urbanism. Durata contractului este de 9 luni. Fondurile pentru aceste documentații sunt asigurate de la bugetul CJ Suceava.

Nu uita să ne urmărești pe Instagram și pe Facebook pentru a fi la curent cu toate informațiile!

octombrie 25, 2024

Ciolacu – „Regiunea are nevoie urgentă de...

octombrie 25, 2024

Spitalul Județean va primi primul angiograf performant....