Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Regional

Meniu

Suceava: Consiliul Județean are cel mai mare buget de la înființarea sa

Consiliul Județean are cel mai mare buget de la înființarea sa. Bugetul pentru anul 2024 al Consiliului Județean Suceava atinge cel mai înalt nivel din istorie. Însumând 1,019 miliarde lei (echivalentul a 205 milioane euro), reflectând o creștere de 4% față de anul anterior. Președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a anunțat acest lucru după consultările avute cu instituțiile subordonate administrației județene înainte de finalizarea proiectului de buget pentru 2024.

Vezi și: Programul parcărilor cu plată va fi modificat.

Linia directoare a bugetului pentru acest an este orientată către dezvoltare, cu o alocare de 125 milioane euro. Reprezentând 61% din totalul bugetului și înregistrând o creștere de 21% față de anul precedent (o majorare cu 111 milioane lei). În cadrul acestei alocări, 43% sunt destinate lucrărilor la drumurile județene. Adică 87 milioane euro, iar 33% (67 milioane euro) sunt direcționate către susținerea proiectelor europene.

Alocarea bugetului

Președintele CJ Suceava a oferit și câteva exemple concrete, precum sprijinul financiar semnificativ acordat Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava pentru finalizarea lucrărilor la noul pavilion de la oncologie. Alocarea de 10 milioane de euro va contribui la reconfigurarea vechiului pavilion pentru implementarea unei noi proceduri de tratament bazate pe izotopi. De asemenea, bugetul prevede extinderea Unității de Primire a Urgențelor (UPU) și înființarea unei săli de operații politraumă. Asta pentru tratarea cazurilor de politraumatisme severe, precum și extinderea ATI cu paturi destinate arșilor.

Pentru Aeroportul Internațional „Ștefan cel Mare” Suceava sunt prevăzute fonduri pentru organizarea fluxurilor în conformitate cu cerințele Schengen. Extinderea parcării cu 200 de locuri și elaborarea documentației pentru construirea terminalului T3 pentru pasageri, alături de un terminal cargo.

Vezi și: Studenții de la Arte vă așteaptă la expoziția lucrări clasice reinterpretate la Galeria de Artă „Th. Pallady”

Asistenței sociale i se alocă 33 milioane euro (16% din buget), asigurându-se astfel funcționarea integrală și realizându-se investiții, inclusiv în clădiri. De asemenea, sunt prevăzute 2,5 milioane euro pentru construirea punctului de operare aeromedicală de la Câmpulung Moldovenesc, deservit de un elicopter SMURD, pentru asigurarea intervenției 24/24 ore în întregul județ Suceava.

Referitor la lucrările la drumuri, bugetul prevede alocarea de fonduri pentru deschiderea județului către vecini, sprijinind astfel dezvoltarea turismului, și pentru dezvoltarea altor rute turistice, cum ar fi drumul Slătioara – Câmpulung Moldovenesc.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!

aprilie 12, 2024

Mașini vandalizate pe o stradă din oraș....

aprilie 12, 2024

Avocatul Adrian Bourceanu este noul prefect al...

aprilie 12, 2024

Confiscare de lemn rar folosit la viori,...