Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Regional

Suceava: Discriminare etnică la o școală din județ

Discriminare etnică la o școală din județ. Cătălina Olteanu, membră a Colegiului director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), a anunțat că Școala Gimnazială Păltinoasa a fost sancționată cu o amendă de 3.000 lei, iar Inspectoratul Școlar Suceava cu 5.000 lei, ca urmare a segregării a 44 de elevi de etnie romă din cătunul Țîmpoceni. Incidentul a avut loc în septembrie 2022, când acești elevi au fost mutați temporar într-o sală de sport de la școala din Capu Codrului, în contextul lucrărilor de construcție pentru noua Școală Primară Țîmpoceni, după demolarea vechii clădiri.

Grigore Bocanci, inspectorul școlar general din Suceava, a afirmat că, până în data de joi, nu primise confirmări oficiale cu privire la amenzile impuse, dar că va contesta sancțiunile primite, argumentând că mutarea a fost temporară și nu a constituit discriminare.

Citește și: Polonezii de la PESA vor construi un depou la Iasi, ca parte a contractului dedicat trenurilor regionale

El a subliniat că și alte unități școlare din județ se află în situații asemănătoare din cauza modernizărilor, iar elevii se confruntă cu condiții de învățare precare.

Fapta de discriminare a fost sesizată la începutul anului școlar 2021-2022. În acea perioadă, școala din cătunul Țîmpoceni a avut o capacitate limitată. Elevii au fost mutați astfel încât să beneficieze de o infrastructură mai bună la școala din Capu Codrului. Aici au fost plasați într-o sală de sport, fără facilități corespunzătoare.

Cătunul Țîmpoceni este compus în principal din cetățeni de etnie romă cu situații financiare dificile.

Și totodată este izolat de satul Capu Codrului, aflat la aproximativ 3 km distanță, fără transport public. După demolarea școlii, elevii au fost transportați cu un microbuz școlar. Aceștia au continuat să fie segregati, fiind alocați unui corp separat al școlii unde se desfășurau cursuri simultane.

Situația a fost reclamată de Centrul de Advocacy și Drepturile Omului (CADO) la CNCD. Aceștia au solicitat sancționarea instituțiilor implicate și integrarea fizică și socială a elevilor de etnie romă în rândul celorlalți elevi.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!

octombrie 23, 2024

Lucrările de consolidare la Depozitul de Deșeuri...

octombrie 23, 2024

Amendat că a alungat copiii. În cartierul...

octombrie 23, 2024

NU exportului! Din cele 10.500 de firme...