Jumătate din școli nu au autorizație sanitară. IȘJ Suceava a informat că lipsa autorizațiilor pentru unitățile de învățământ din județ se datorează mai multor factori, inclusiv absența apei potabile conforme, lipsa apei curente din rețea, inexistența cabinetelor medicale, nefinalizarea investițiilor la școlile în construcție, nerespectarea distanței minime de 10 metri față de peretele exterior al clădirii sau modificările legislative care au intervenit între obținerea avizului și solicitarea autorizației.
În ceea ce privește autorizația ISU pentru clădirile destinate învățământului, dintr-un total de 454 de clădiri, 248 au obținut autorizații, 155 sunt neautorizate, iar 51 sunt în proces de autorizare.
Direcția de Sănătate Publică Suceava a participat la Colegiul Prefectural și a prezentat stadiul pregătirii unităților de învățământ pentru anul școlar 2024-2025. Din cele 724 de unități de învățământ de stat (217 cu personalitate juridică și 507 structuri), doar 356 sunt autorizate sanitar, ceea ce înseamnă că mai mult de jumătate funcționează fără această autorizație. Între acestea se numără 143 grădinițe, 159 școli, 36 licee, 6 unități speciale, o școală postliceală, 9 cluburi ale copiilor și 2 creșe.
Citește și: Parc eolian de mari dimensiuni în județul Iași, amplasat pe terenuri din cinci comune
În anul școlar anterior, DSP a eliberat 68 de autorizații sanitare
De asemenea a avut 26 de solicitări pentru asistență în sănătate publică, pentru modernizarea unităților de învățământ. Cu toate acestea, 23 de unități au depus documentația pentru obținerea autorizațiilor. Dar nu au fost eliberate din cauză că nu îndeplineau normele de igienă necesare.
În perioada august 2023-august 2024, DSP a efectuat analize ale apei din 71 de fântâni. Acestea aprovizionează unități școlare, rezultatele arătând că 33 de probe au fost necorespunzătoare chimic, iar 60 microbiologic. Primăriile au fost informate despre necesitatea spălării și dezinfectării fântânilor.
În primele zile de școală, conform Planului Național de Sănătate V, vor fi efectuate triaje epidemiologice. Toate acestea pentru a monitoriza afecțiunile infecto-contagioase precum scabia, pediculoza, anginele, micozele și alte boli.
Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!