Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Regional

Suceava: Șoferii ucrainieni ne sufocă drumurile!

Protestele transporatorilor poloni și slovaci au determinat șoferii ucraineni să vină prin România unde se înregistrează un trafic intens la frontiera de nord

Purtătorul de cuvânt al ITPF Sighetu Marmației, inspector principal de poliție Iulia Stan, a anunțat că de sâmbătă noapte la Punctul de Trecere a Frontierei Petea și Punctul de Trecere a Frontierei Halmeu s-a constatat o creștere semnificativă a numărului de camioane care intră în țară și, respectiv, părăsesc teritoriul românesc.

Cauza acestui trafic intens este reprezentată de un număr mare de transportatori de mărfă ucraineni care își reconfigurează traseul dinspre Polonia și Slovacia, optând pentru circuitul Ungaria – România – Ucraina. Acest demers este consecința protestelor desfășurate de transportatorii polonezi și sloveni.

Pe lângă această rerutare, traficul intensificat în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă și blocajele provocate de condițiile meteorologice nefavorabile au contribuit la creșterea aglomerației în zonele de frontieră. Transportatorii de mărfă au fost nevoiți să staționeze în parcări, generând ulterior un val de vehicule aflate în mișcare.

La Punctul de Trecere a Frontierei Petea, pe sensul de intrare în România, se înregistrează timpi de așteptare de aproximativ 30 de minute. Însă, în contrast, la Halmeu, pe sensul de ieșire, se înregistrează o așteptare de peste 9 ore (540 de minute), cu peste 200 de camioane aliniate pe o distanță de aproximativ 4 kilometri.

Poliția de Frontieră acționează la capacitatea maximă a infrastructurii punctelor de trecere, folosind toate arterele de control destinate vehiculelor de transport marfă. Personalul implicat în formalitățile de control a fost suplimentat, iar autoritățile au luat legătura cu omologii lor ucraineni pentru a implementa măsuri comune de fluidizare a traficului.

În vederea evitării neplăcerilor în localitățile adiacente punctelor de frontieră, sprijinul IPJ Satu Mare și IJJ Satu Mare a fost solicitat în conformitate cu planurile de cooperare interinstituționale.

La Punctul de Trecere a Frontierei Halmeu, situat la granița cu Ucraina, se efectuează un control amplu, incluzând verificări vamale, fito-sanitare, sanitar-veterinare, control al rovinietei și al greutății încărcăturii, conform prevederilor legale.

Timpul de așteptare a crescut și la Punctul de Trecere a Frontierei Siret, atingând 250 de minute pe sensul de ieșire din România.