Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Regional

Meniu

Vaslui. Au fost depistate două cazuri de pestă porcină africană la porcii mistreţi de pe fondul de vânătoare Schineni

Vaslui. Au fost depistate două cazuri de pestă porcină africană la porcii mistreţi de pe fondul de vânătoare Schineni.

Prefectul judeţului, Daniel Onofrei, a convocat, miercuri, Centrul Local de Combatere a Bolilor pentru a lua măsuri imediate în urma confirmării pestei porcine africane la doi mistreţi.

Cei doi mistreţi au fost vânaţi în fondul de vânătoare 38 Schineni, care aparţine Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Vaslui.

Procedura standard a fost respectată în colectarea probelor pentru analize ulterioare după vânătoare, iar carcasele au fost reţinute în baza unui document oficial. Autorităţile competente acționează rapid și responsabil pentru a preveni extinderea pestei porcine africane, asigurând protecția animalelor sălbatice și a populației. Monitorizează situația îndeaproape și iau toate măsurile necesare pentru a gestiona această problemă.

DSVSA Vaslui recomandă gestionarilor fondurilor cinegetice să patruleze constant pentru a identifica mistreţii bolnavi sau decedaţi. De asemenea, li se cere să păstreze în condiții sanitare adecvate animalele vânate înainte de a obține rezultatele testelor de laborator pentru pesta porcină africană, pesta porcină clasică și trichineloza.

Citește și Evenimente organizate cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii la Iași

Cetățenii care dețin porcine sunt sfătuiți să notifice imediat medicul veterinar dacă observă modificări în starea de sănătate a animalelor din gospodărie sau decese neașteptate. Proprietarii de porcine afectate de pesta porcină africană vor fi despăgubiți conform legislației. De asemenea, cetățenii sunt avertizați să nu consume carne de porc fără a efectua examenul trichineloscopic. Pentru acest scop, li se recomandă să ia probe de carne la medicul veterinar.

În plus, pentru a preveni răspândirea bolii, autoritățile sugerează limitarea activităților de comercializare a porcinelor din exploatații non-comerciale.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!