Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Regional

Meniu

Vaslui: Autoritățile fac apel la proprietari să-și asigure locuințele

Autoritățile fac apel la proprietari să-și asigure locuințele. Primăria Vaslui a emis o notificare pe site-ul său referitoare la obligativitatea asigurării locuințelor. Conform acesteia, persoanele fizice sau juridice sunt obligate să-și asigure locuințele. Riscul neîndeplinirii acestei obligații fiind sancționat cu amendă, cuprinsă între 100 și 500 de lei. În județul Vaslui, sunt în vigoare 16.358 polițe de asigurare obligatorie, acoperind doar 9,16% din fondul locativ existent.

Legislația prevede că atât persoanele fizice, cât și cele juridice trebuie să-și asigure împotriva dezastrelor naturale toate construcțiile destinate locuinței, indiferent de mediu (urban sau rural), înregistrate în evidențele fiscale.

Primăria Vaslui avertizează că nerespectarea acestei obligații constituie contravenție și se sancționează cu amendă, conform Legii nr. 260/2008. Polițele de asigurare/contractele nu trebuie depuse la Serviciul Finanțe Publice Locale, municipalitatea având acces la baza de date a PAID pentru verificări.

Vezi și: Au fost finalizate lucrările de reabilitare pe bulevardul Socola.

La finalul anului precedent, în județul Vaslui, erau active 16.358 polițe de asigurare obligatorie a locuinței. Daunele plătite de la introducerea obligativității asigurării totalizau 496.015 lei. Cu toate acestea, polițele active acoperă doar 9,16% din totalul fondului locativ.

Legea prevede ca proprietarii de locuințe să încheie polițe de asigurare obligatorie, cu sume maxime asigurate de 20.000 euro pentru locuințele tip A și de 10.000 euro pentru cele tip B. Prima anuală obligatorie variază între 10 și 20 de euro, în funcție de tipul locuinței, și acoperă riscurile de cutremur, inundații și alunecări de teren.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!

aprilie 12, 2024

Mașini vandalizate pe o stradă din oraș....

aprilie 12, 2024

Avocatul Adrian Bourceanu este noul prefect al...

aprilie 12, 2024

Confiscare de lemn rar folosit la viori,...