Barajele din Vaslui se află într-o situație de urgență. Aprovizionarea cu apă a orașului se realizează prin captarea apei dintr-un baraj situat în județul Iași. Sursele principale de furnizare a apei potabile pentru municipiul Vaslui sunt în prezent securizate datorită nivelului redus al acestora. Ca urmare, orașul Vaslui primește aprovizionare cu apă exclusiv din râul Bârlad. Volumul zilnic este cuprins între 8.000 și 10.000 de metri cubi. Această apă este extrasă din barajul de la Tungujei, situat în comuna Ţibăneşti, județul Iași.
Conform informațiilor oferite de publicația locală EstNews. Ticu Bahnariu, directorul tehnic al SC Aquavas – Sucursala Vaslui, a declarat că nivelul de umplere la acumularea Solești este de 39%. Acumularea Pușcași este de 42%. Bahnariu a subliniat că până în lunile iulie-august 2024, chiar fără precipitații, aprovizionarea cu apă potabilă a municipiului Vaslui nu întâmpină probleme. Barajul de la Tungujei din județul Iași este funcțional. Acesta controlează debitul de apă pe râul Bârlad și reprezentând sursa principală de apă pentru oraș.
Află și despre: 10 milioane de lei pentru modernizarea unor drumuri județene.
Primarul Vasile Pavăl a adăugat că, în fiecare an, se roagă pentru ploile care să asigure apă. În contextul schimbărilor climatice tot mai evidente, este necesară o strategie pentru asigurarea apei potabile în Vaslui.
Se ia în considerare actualizarea proiectului de aducere a apei din Prut la Solești sau săparea de puțuri de mare adâncime.
Conform datelor Sistemului de Gospodărire a Apelor Vaslui, 25 de unități administrative teritoriale (UAT-uri) sunt afectate de lipsa apei din fântâni. Cu un total de 5.943 de fântâni uscate, afectând 81 de localități în privința aprovizionării cu apă. Județul Vaslui se confruntă cu o secetă hidrologică fără precedent. Lipsa precipitațiilor din ultimii ani a dus la secarea unor râuri și la scăderea semnificativă a debitelor în altele. Această secetă persistentă, care a dus la dispariția a zeci de râuri, este amplificată de fenomenul de eroziune a solului, având un impact devastator asupra terenurilor agricole.
Urmărește-ne pe Facebook, dar și pe Instagram, pentru a fi primul care află noutățile!