Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Regional

Meniu

Vaslui: Controale în centrele comerciale


Controale în centrele comerciale. În scopul verificării respectării legislației referitoare la contractele individuale de muncă și la cerințele minime de securitate și sănătate în muncă, inspectorii ITM s-au concentrat pe angajatorii din centrele comerciale (supermarketuri, hipermarketuri) din domeniul „Comerț cu amănuntul, cu excepția autovehiculelor și motocicletelor”.

Riscurile identificate în acest domeniu includ:

  • utilizarea necorespunzătoare a echipamentelor de muncă
  • lipsa conformității echipamentelor pentru securitatea lucrătorilor
  • riscul de accidente și îmbolnăviri profesionale, cum ar fi incendiile generate de instalații electrice neconforme sau manipularea de mase grele

În perioada de control, au fost efectuate vizite la 17 angajatori, identificându-se un caz de muncă nedeclarată, sancționat cu amendă în valoare de 20.000 de lei. Au fost dispuse 24 de măsuri de remediere a neconformităților constatate în domeniul relațiilor de muncă.

Nereguli în domeniul relațiilor de muncă

În cadrul inspecțiilor, au fost identificate mai multe nereguli în domeniul relațiilor de muncă, printre care angajarea fără încheierea contractelor individuale de muncă, lipsa evidenței orelor lucrate de către salariați și nerespectarea termenului de transmitere a modificărilor contractelor de muncă în REVISAL. De asemenea, s-au constatat deficiențe în asigurarea compensării zilelor de sărbătoare legală lucrate și lipsa repausului săptămânal pentru salariați. Au fost aplicate 7 sancțiuni, inclusiv amenzi și avertismente.

Vezi și: Cinematograful „Modern” va fi demolat.

În ceea ce privește securitatea și sănătatea în muncă, au fost efectuate inspecții la 21 de angajatori, identificându-se 78 de neconformități și aplicându-se 78 de sancțiuni contravenționale. Printre deficiențele constatate s-au numărat lipsa autorizării instalațiilor de ridicat sub incidența ISCIR, lipsa instruirii adecvate în domeniul SSM și absența instrucțiunilor scrise privind folosirea surselor de foc deschis la locurile de muncă. Au fost stabilite măsuri de remediere a deficiențelor și termene de realizare a acestora.

Urmărește-ne pe Facebook și Instagram pentru a fi la curent cu toate informațiile!