Doar 10% din totalul clădirilor au fost expertizate tehnic pentru rezistența la cutremure. Conducerea Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vaslui a precizat că mai puțin de 10% dintre clădirile din județ sunt supuse unei expertize tehnice în ceea ce privește rezistența lor la cutremure. Inspectorul-șef al instituției, Ioan Cătălin Oloeriu, a subliniat că, din cauza numărului extrem de mic de clădiri expertizate, ISU consideră că majoritatea prezintă un risc seismic. Cu toate acestea, el a evidențiat importanța informării corecte a cetățenilor cu privire la comportamentul adecvat în caz de cutremur.
Modul de comportare al cetățenilor români a fost total greșit
„Majoritatea clădirilor nu au fost expertizate conform cunoștințelor noastre. Dacă ar fi fost expertizate, am identifica o creștere semnificativă a numărului de locuințe cu risc seismic. Noi le considerăm cu risc seismic majoritatea. Ce putem face noi, ca profesioniști în situații de urgență? Observăm că, în urma unor cutremure majore produse în țara noastră, precum cel din 1977, cu peste 5.000 de morți, numărul mare de victime a fost și rezultatul necunoștinței cu privire la comportamentul în caz de cutremur. Modul de comportare al cetățenilor români a fost total greșit, deoarece toată lumea a încercat să iasă din clădiri. Trebuie să luptăm împotriva acestui instinct și să înțelegem că nu este bine să acționăm astfel. Modul de comportare la cutremur este clar și sigur: te adăpostești unde te afli până când cutremurul încetează”, a subliniat Ioan Cătălin Oloeriu.
Vezi și: Antibiotice a înregistrat un profit remarcabil în anul 2023.
El a recomandat cetățenilor să identifice din timp locurile sigure din locuințe și să-și creeze un plan familial de acțiune în caz de cutremur. De asemenea, oamenii sunt sfătuiți să ia măsuri pentru a-și asigura locuințele împotriva riscurilor și să dispună întotdeauna de provizii pentru a putea supraviețui timp de 72 de ore fără ajutor exterior. În contextul Zilei Protecției Civile, ISU Vaslui organizează diverse evenimente pentru conștientizarea și pregătirea populației în fața riscurilor. Unul dintre acestea constă într-un exercițiu special la care cetățenii sunt invitați să participe pe 4 martie. Timp de un minut, începând cu ora 10:00, se va simula comportamentul adecvat în caz de cutremur. Pentru buna desfășurare a exercițiului, s-au purtat discuții cu reprezentanții școlilor, ai instituțiilor publice și ai lăcașelor de cult.
Nu uita să ne urmărești pe Instagram și Facebook, pentru a fi la curent cu toate informațiile!