Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Regional

Meniu

Vaslui: „Podul Doamnei” va fi restaurat cu fonduri de la Ministerul Culturii

„Podul Doamnei” va fi restaurat cu fonduri de la Ministerul Culturii. Consiliul Județean (CJ) Vaslui va depute pentru obținerea de finanțare proiectul „Intervenție de urgență la monumentul istoric Podul Doamnei, comuna Costești, județul Vaslui”. Documentația va fi depusă în cadrul sesiunii de finanțare TMII/2024. Aceasta este pentru proiecte care au ca scop protejarea și promovarea monumentelor istorice.

Valoarea proiectului pentru intervenția de urgență la monumentul istoric Podul Doamnei este în sumă de 772.083 lei. Suma solicitată de la Ministerul Culturii este de 247.067 lei. Contribuția din bugetul județului Vaslui este în sumă de 525.016 lei.

Podul a fost construit în sec. al XIX-lea din porunca lui Mihail Sturdza. A fost inaugurat la data de 8 noiembrie 1841. Podul Doamnei a fost reparat în anul 1886, el având în acest moment 5 deschideri.

Vezi și: Statuia din fața Palatului Culturii va fi restaurată.

În anul 1956, ca urmare a alunecărilor de teren în zona km 101-102, DN24 a fost deviat, construindu-se varianta Rădești (Crasna) pentru evitarea porțiunii nesigure. Cu această ocazie, s-a redus traficul pe vechiul pod numai către satele Albești și Roșiești, podul trecând în administrarea autorităților locale.

Podul este din zidărie de piatră, de calcar și de gresie. În prezent, cele mai multe şi mai mari degradări le-a produs apa din precipitații în toate stările ei de agregare: lichidă, solidă şi gazoasă. Cele mai importante degradări constatate sunt la nivelul bolților și a timpanelor din zidărie de piatră.

Urmăriți-ne și pe paginile de socializare: Instagram și Facebook.

aprilie 12, 2024

Mașini vandalizate pe o stradă din oraș....

aprilie 12, 2024

Avocatul Adrian Bourceanu este noul prefect al...

aprilie 12, 2024

Confiscare de lemn rar folosit la viori,...