Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Regional

Meniu

Vaslui: Ultimul loc în Regiunea Nord-Est în ceea ce privește nivelul de dezvoltare

Ultimul loc în Regiunea Nord-Est în ceea ce privește nivelul de dezvoltare. Județul Vaslui se va afla la sfârșitul acestui an în postura de a avea cel mai mic Produs Intern Brut (PIB) din Regiunea Nord-Est. Previziunile pe termen scurt și lung indică faptul că Vasluiul va ocupa ultimul loc în topul prosperității în cadrul județelor din Moldova. Mai mult, ordonanțele de austeritate adoptate la sfârșitul anului anterior vor avea un impact semnificativ asupra întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) din județul Vaslui.

La finele acestui an, PIB-ul prognozat pentru județul Vaslui este estimat la suma de 15,3 miliarde de lei. Prognozele oficiale pentru anul 2027 indică un PIB de 19,3 miliarde de lei pentru județul Vaslui. În același an, valorile PIB-ului pentru celelalte județe din Regiunea Nord-Est vor fi după cum urmează:

  • Bacău – 43,6 miliarde de lei;
  • Botoșani – 20,7 miliarde de lei;
  • Iași – 77 miliarde de lei;
  • Neamț – 30,6 miliarde de lei;
  • Suceava – 39,1 miliarde de lei.

Vezi și: Finanțare nerambursabilă de 676.536 de lei pentru 28 de ONG-uri.

Măsurile fiscale adoptate de guvern la sfârșitul anului precedent vor lovi puternic sectorul IMM-urilor. Întrucât Vasluiul este cel mai sărac județ din România, majorarea taxelor și impozitelor pentru microîntreprinderi va avea consecințe devastatoare. Deoarece IMM-urile nu pot majora prețurile în contextul unei piețe fără cerere, ele se vor confrunta cu riscul falimentului.

Situația este gravă având în vedere că aceste măsuri fiscale vor avea un impact major asupra județului Vaslui. Dacă în alte regiuni mai prospere ale țării, IMM-urile dispun de mai multe resurse, situația nu este similară pentru firmele locale din Vaslui, având în vedere că acesta se numără printre cele mai sărace județe ale României.

Urmărește-ne pe Facebook și Instagram pentru a fi la curent cu toate informațiile!