Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Servicii publice

Meniu

CFR Marfă ”pierde” 400 de vagoane

Fiscul organizează o licitație săptămâna viitoare în care speră să vândă 439 de vagoane care sunt arondate CFR Marfă Iași. Vagoane sunt aflate sub sechestru încă din anul 2020. ANAF a stabilit un preț de pornire de peste 12 milioane lei, în condițiile în care vagoanele sunt uzate. 388 se află în stația Socola, 50 la Cristești și unul la Pașcani.

Firmele interesate trebuie să depună documentația necesară până cel târziu pe 21 august, licitația fiind programată două zile mai târziu. CFR Marfă are o datorie către ANAF de un miliard de lei. Această datorie reprezintă ajutorul de stat acordat ilegal în 2023 și încă 1,6 miliarde lei către CFR Infrastructură.

Câte vagoane și locomotive are CFR Marfă?

Din datoria către Ministerul Finanțelor/ANAF, prin vânzarea a 1.274 de vagoane vechi, puse sub sechestru, ANAF a obținut 155 de milioane lei, potrivit Economedia.ro. CFR Marfă are în total peste 27.000 de vagoane și 907 locomotive. În stare de funcționare și în activitatea curentă sunt doar 8.500 de vagoane și 220 de locomotive.

Citiți și: Depoul Dacia va fi modernizat prin PNRR.

„Diferența între parcul inventar al CFR Marfa și parcul activ generează taxe, impozite şi costuri majore pentru pază şi utilităţi. În prezent peste 8.000 de vagoane neutilizate în activitatea de exploatare a societății se află în proces de valorificare prin licitatii organizate la sediul ANAF, licitații care se repetă succesiv. Procesul de valorificare a vagoanelor prin intermediul ANAF a început în luna mai 2022. Până în prezent s-au valorificat și facturat 1.274 vagoane. Prețul evaluat inițial al acestora a fost de 42,88 mil lei. S-au valorificat la o valoare de 27,92 mil lei reprezentând practic un procent de aproximativ 64%”, a declarat Daniel Apostolache, Director General al CFR Marfă SA, citat de Economedia.

Nu uita să ne urmărești pe Instagram și pe Facebook pentru a fi la curent cu toate informațiile!

septembrie 19, 2023

Aplicația de achiziționare online de bilete CFR...

septembrie 19, 2023

Sisteme anti-coliziune inteligente pentru tramvaiele și autobuzele...

septembrie 15, 2023

Traficul feroviar dat peste cap de greva...