Doar trei contracte pentru ApaVital. Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de apă potabilă, în valoare de 504 milioane de euro, pare a se fi împotmolit. Inițial, termenul de punere în aplicare a fost 2020, mai apoi prelungit cu trei ani. Dar o serie de probleme au dus la întârzierea din nou a acestui master plan. Astfel, până la sfârșitul acestui an, ApaVital, operatorul care beneficiază de finanțare din partea Uniunii Europene, nu va reuși să finalizeze decât trei proiecte. Finanțarea a trecut deja în cadrul Programului Operațional Dezvoltare Durabilă până în 2025.
Compania ApaVital s-a confruntat cu niște situații neprevăzute atunci când a demarat lucrări în anumite localități din județ. Problema a fost că anumite terenuri erau deținute de cetățeni care inițial au refuzat să fie efectuate lucrări pe domeniul lor.
Citește și: ApaVital, primul operator regional transfrontalier din România.
Conform celor de la BZI, lucrările vor fi finalizate la sfârșitul anului în: CL2 Extinderea sistemului de apă și canalizare în Zona Metropolitană a municipiului Iași zona Sud LOT 2 (UAT Miroslava); CL10 Extinderea sistemului de apă și canalizare în județul Iași axa 8 Voinești Gârbești LOT 1 (UAT Voinești și UAT Țibana); CL11 Extinderea sistemului de apă și canalizare în județul Iași axa 9 Podu Iloaiei Tg. Frumos (UAT Târgu Frumos, UAT Ion Neculce și UAT Podu Iloaiei).
La data de 31 decembrie 2023 se termină perioada de prelungire a proiectului
„În acest moment, Proiectul Regional de Dezvoltare a infrastructurii de apă și apă Uzată în județul Iași se află încă în desfășurare. La data de 31 decembrie 2023 se termină perioada de prelungire, deoarece a avut termen anul 2020. Din 2024, proiectul va trece pe Programul Operațional Dezvoltare Durabilă.
În mare parte, la finalizarea lucrărilor, în anul 2025, se va acoperi aproape complet nevoia de apă potabilă și canalizare a județului Iași. Totuși, nu putem fi siguri că nu vor mai exista și alte investiții. Multe localități se dezvoltă, iar dacă vor mai apărea alte companii mari în zonă, vor fi necesare și alte lucrări la infrastructură.
Au mai fost unele întârzieri în anumite localități. Acest lucru s-a întâmplat deoarece terenul pe unde trecea conducta aparține unui cetățean, astfel, au apărut niște situații mai complicate. Însă cu ajutorul autorităților locale am reușit să găsim anumite soluții pentru ca lucrările să continue. Pentru anul viitor nu vor exista alte creșteri tarifare, strategia din acest punct de vedere este deja făcută.
”Am și reușit să economisim cam patru la sută din valoarea totală a proiectului”
S-a economisit undeva la 20 de milioane de euro, pe care îi vom mai investi ulterior în alte lucrări. Noi administrăm bunuri în valoare de 2 miliarde de lei, la finalizarea lucrărilor vom mai avea bunuri de încă 2,5 miliarde de lei, deci în euro ar fi, în total, aproape un miliard de euro”, a precizat Mihail Duruș, directorul ApaVital SA pentru BZI.
Citește și: Un nou an cu ApaVital în topul firmelor.
Din păcate, această investiție uriașă nu va rezolva și situația neplăcută prin care trec mulți cetățeni vară de vară. Aceștia primesc apă doar în anumite intervale orare, din cauză că rezervele sunt prea scăzute în anotimpul secetos. Conducerea companiei susține că a început deja lucrări din fonduri proprii. Se vor construi mai multe rezervoare pentru captarea apei, unele din ele fiind date deja în folosință. De asemenea, tarifele nu vor crește anul viitor.
Fii alături de noi pe Facebook și Instagram, pentru a fi primul informat din județul tău!