Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Servicii publice

Meniu

Inteligență artificială pe tramvaie

Inteligență artificială pe tramvaie. „Prin intermediul proiectului se vizează creşterea siguranţei în traficul asociat transportului public, atât pentru pasageri, cât şi pentru categoriile vulnerabile – biciclişti şi pietoni. Se doreşte implementarea unui sistem avansat de asistenţă a vatmanilor. Acesta ar trebui să se integreze pe mijloacele de transport public din Iaşi (tramvaie). Scopul sistemului de avertizare şi asistenţă anti-coliziune pentru vehiculele mari va fi de a avertiza vatmanii înaintea producerii unor coliziuni în trafic. Se va reuși astfel să se reducă semnificativ rata accidentelor”, precizează caietul de sarcini întocmit de către Primăria Iași.

Cele 18,5 milioane de lei obținuți prin PNRR vor fi cheltuiți pentru cumpărarea a 150 de sisteme de asistență anticoliziune. Compania de Transport Public încearcă astfel să reducă numărul incidentelor în care sunt implicate mijloacele de transport în comun.

Citiți și: Microbuze electrice pentru elevii din județul Iași.

Tramvaiele care circulă în Iași vor avea montate elemente de detecție externă (camera video), controlate de intelegința artificial, care vor scana participanții la trafic. În cazul detectării unui pericol iminent, vor fi emise semnale sonore pentru alertarea vatmanului. Toate dispozitivele sistemului sunt montate în aşa fel încât vizibilitatea vatmanului nu este deloc obturată.

Ofertele pot fi depuse până pe 12 Septembrie. Acestea vor fi evaluate după componenta financiară (90 la sută) şi după perioada de garanţie (10 la sută).

Nu uita să ne urmărești pe Instagram și pe Facebook pentru a fi la curent cu toate informațiile!

septembrie 19, 2023

Aplicația de achiziționare online de bilete CFR...

septembrie 19, 2023

Sisteme anti-coliziune inteligente pentru tramvaiele și autobuzele...

septembrie 15, 2023

Traficul feroviar dat peste cap de greva...