Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Servicii publice

Meniu

Primăria concesionează serviciul de termoficare a orașului

Primăria Iași a luat decizia de a demara procedurile pentru concesionarea serviciului de termoficare a orașului. Consiliul Local (CL) a aprobat recent un studiu de oportunitate care indică faptul că cel mai viabil scenariu pentru încălzirea orașului este operarea sistemului de către un consorțiu privat. Odată cu aprobarea acestui studiu, municipalitatea a intrat în discuții cu un consorțiu format din firme din Austria, Elveția și Germania. Declarațiile au fost făcute de către viceprimarul Daniel Juravle în cadrul ședinței CL. Edilul a subliniat că discuțiile se află în prezent în etapa de evaluare a situației generale a Combinatului Energetic de Termoficare (CET). Totuși, în urma întrebărilor cu privire la numele consorțiului, viceprimarul a refuzat să dezvăluie informații în acest moment, invocând stadiul negocierilor.

Scăpând de povara CET, Primăria poate respira ușurată. În ultimii doi ani, activitatea acestei instituții a exercitat o presiune intensă asupra bugetului local, din cauza cheltuielilor operaționale considerabile.

Investiții de 70 de milioane de euro

Gestiunea sistemului de termoficare de către un consorțiu privat ar putea aduce profit acestuia. Studiul de oportunitate aprobat de către CL prevede că acest lucru s-ar întâmpla abia după patru ani de activitate. S-a luat în vedere necesitatea investițiilor estimate la aproximativ 70 milioane de euro.

Citește și: A început programul ”Rabla local”.

„Calendarul delegării serviciului depinde de niște faze prealabile. Pe acestea trebuie să le îndeplinească atât municipalitatea, cât și consorțiul interesat să investească în sistemul de termoficare. Termenul de administrare ar fi pentru următorii 25 de ani. În acest moment, suntem într-un proces de ‘due diligence’. În teorie, într-un interval de 4 luni, ar trebui să aducem mai multe detalii în fața Consiliului Local. Totuși, acest termen depinde de evoluția cerințelor stabilite de către consorțiu și de factorii care pot influența îndeplinirea condițiilor impuse,” a declarat viceprimarul Juravle în cadrul ședinței.

septembrie 19, 2023

Aplicația de achiziționare online de bilete CFR...

septembrie 19, 2023

Sisteme anti-coliziune inteligente pentru tramvaiele și autobuzele...

septembrie 15, 2023

Traficul feroviar dat peste cap de greva...