Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Servicii publice

Meniu

Sisteme anti-coliziune inteligente pentru tramvaiele și autobuzele din Iași

Sisteme anti-coliziune inteligente pentru tramvaiele și autobuzele din Iași. Recent, primarul Mihai Chirica a semnat contractul de furnizare de sisteme de avertizare și asistență anti-coliziune pentru 140 de autobuze. Sistemele vor fi livrate de Xceza SRL București. Valoarea totală a investiției este de peste șase milioane de lei.

Finanțarea este asigurată în cadrul unui contract cu fonduri europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – Componenta C10 – Fondul Local. Prin aceeași sursă de finanțare, dar prin intermediul a patru contracte prin PNRR, Primăria Municipiului Iași va achiziționa sisteme anti-coliziune inteligente și pentru 150 de tramvaie. Licitația organizată în acest scop are o prevedere bugetară de aproximativ 18,5 milioane lei fără TVA. Până în prezent, a fost depusă o singură ofertă din partea concernului german Bosch.

Suma totală obținută prin PNRR pentru dotarea cu sisteme anti-coliziune digitalizate a 140 de autobuze și 150 de tramvaie este de peste 28 de milioane de lei.

citește și: Sistem nou de ghidare la Aeroportul Iași

Scopul sistemului anti-coliziune pentru autobuze și tramvaie este de a avertiza conducătorii înaintea producerii unor coliziuni în trafic. Acest sistem reușește astfel să reducă semnificativ rata accidentelor. În mijloacele de transport vor fi instalate elemente de detecţie externe (camere video sau alt tip de echipament inteligent), controlate de „Inteligenţă Artificială”, care vor scana în timp real participanţii la trafic (alte autovehicule, motociclişti, biciclişti și pietoni). Astfel, sistemul va elimina o problemă în exploatarea mijloacelor de transport public. Mai exact, va fi posibilă evitarea accidentării pietonilor și bicicliștilor care ajung în zona unghiurilor moarte. În cazul detectării unui pericol iminent de coliziune, sistemul emite alerte vizuale și sonore pentru a ajuta conducătorii autobuzelor și tramvaielor să evite accidentul.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram, pentru a fi primul informat!

septembrie 19, 2023

Aplicația de achiziționare online de bilete CFR...

septembrie 19, 2023

Sisteme anti-coliziune inteligente pentru tramvaiele și autobuzele...

septembrie 15, 2023

Traficul feroviar dat peste cap de greva...