Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Servicii publice

Meniu

Studenții au bilete CFR reduse cu 90 la sută

Începând cu data de 5 septembrie, studenții au bilete CFR reduse cu 90 la sută la călătoriile cu trenul.

„CFR Călători informează că facilităţile aferente studenţilor la transportul pe calea ferată conform noilor acte legislative vor fi acordate începând cu data de 5 septembrie 2023. Astfel, începând cu data de 5 septembrie 2023, se vor elibera legitimaţii de călătorie pentru elevi şi studenţi cu gratuitate/reducere la transportul pe calea ferată. Acest lucru se va întâmpla conform legilor: Legea învăţământului preuniversitar nr. 198/2023 şi Legea învăţământului superior nr. 199/2023”, a anunţat compania, pe site-ul său.

Sâmbătă, compania a informat că legitimaţiile de călătorie cu gratuitate sau reducere la transportul pe calea ferată se vor elibera doar pentru elevi. Acest lucru se va întâmpla începând cu data de 3 septembrie 2023. Pentru studenţi urmează ca acestea să fie disponibile după publicarea normelor metodologice aferente Legii învăţământului superior nr. 199/2023.

Citește un alt articol: Reducerile pe CFR, suspendate pentru studenți.

„CFR Călători informează că, începând cu data de 3 septembrie 2023, ora 00:00, vor fi abrogate, parţial, prevederile Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011. Vor fi abrogate parțial și cele referitoare la facilităţile acordate studenţilor la transportul pe calea ferată, odată cu intrarea în vigoare a noilor acte legislative privind învăţământul valabile de la data de 3 septembrie 2023 – Legea învăţământului preuniversitar nr. 198/2023 şi Legea învăţământului superior nr. 199/2023. Drept urmare, începând cu data de 3 septembrie 2023, ora 00:00, se vor elibera legitimaţii de călătorie cu gratuitate/reducere la transportul pe calea ferată doar pentru elevi. Pentru studenţi acestea urmează să fie disponibile după publicarea prin Hotărâre de Guvern a normelor metodologice aferente Legii învăţământului superior nr. 199/2023”, se menţionează într-un comunicat.

Studenții trebuiau să beneficieze de reducere încă de pe 3 Septembrie 2023

ARF a afirmat că studenţii trebuiau să beneficieze de reducerea în cuantum de 90% începând chiar din 3 septembrie. Se consideră că legea este foarte clară în ceea ce priveşte drepturile stabilite şi canalul de plată a facilităţilor.

Citiți și: CFR Marfă ”pierde” 400 de vagoane.

„În urma consultării juriştilor proprii şi a unor avocaţi, noi, la ARF, ne menţinem opinia că studenţii trebuie să beneficieze de reducere de mâine, în cuantum de 90%. Legea este foarte clară privind drepturile stabilite şi canalul de plată a facilităţilor. Normele sunt doar pentru a clarifica tipurile de documente cerute şi modul de verificare şi arhivare. Sperăm ca toţi operatorii să aplice legea încă din prima zi”, a spus ARF, într-un punct de vedere remis sâmbătă.

Urmăriți-ne și pe paginile de socializare: Instagram și Facebook pentru a fi la curent cu toate informațiile!

septembrie 19, 2023

Aplicația de achiziționare online de bilete CFR...

septembrie 19, 2023

Sisteme anti-coliziune inteligente pentru tramvaiele și autobuzele...

septembrie 15, 2023

Traficul feroviar dat peste cap de greva...