Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Știri​

ALEGERI LOCALE 2024: Alegătorii pot vota doar în comuna, orașul, municipiul sau sectorul în care își au domiciliul

ALEGERI LOCALE 2024: Alegătorii pot vota doar în comuna, orașul, municipiul sau sectorul în care își au domiciliul.

Biroul Electoral Central a subliniat că alegătorii pot vota doar în comuna, orașul, municipiul sau sectorul în care își au domiciliul sau reședința la alegerile locale. Cei care nu se află în aceste locații nu au dreptul să voteze la alegerile locale.

Indiferent de locația în care se află alegătorul, fie că este într-o altă comună, oraș sau municipiu din același județ în care este situat domiciliul sau reședința sa, acesta nu poate vota exclusiv pentru consiliul județean sau pentru președintele consiliului județean.

Având în vedere unele informaţii eronate apărute în spaţiul public cu privire la regulile de exercitare a dreptului de vot la secţiile de votare organizate în ţară cu ocazia scrutinului din data de 9 iunie 2024, din economia dispoziţiilor legale, subliniem următoarele:

La alegerile locale, alegătorul poate vota doar în comuna, oraşul, municipiul sau sectorul unde are domiciliul sau reşedinţa!

  • Alegătorul care nu se află în comuna, oraşul sau municipiul unde are domiciliul sau reşedinţa nu poate vota la alegerile locale! Chiar dacă alegătorul se află într-o altă comună, alt oraş sau alt municipiu din acelaşi judeţ în care este situată localitatea unde are domiciliul sau reşedinţa, acesta nu poate vota doar pentru consiliul judeţean sau doar pentru preşedintele consiliului judeţean.
  • Alegătorul care nu se află în sectorul municipiului Bucureşti unde are domiciliul sau reşedinţa nu poate vota la alegerile locale! Chiar dacă alegătorul are domiciliul sau reşedinţa în municipiul Bucureşti, dacă se află în alt sector, acesta nu poate vota doar pentru Consiliul General al Muncipiului Bucureşti sau doar pentru primarul general.
  • La alegerile locale, dacă membrii biroului electoral al secţiei de votare, operatorul de calculator al secţiei de votare şi persoanele însărcinate cu menţinerea ordinii îşi desfăşoară activitatea la o secţie de votare aflată în altă comună, alt oraş, alt municipiu sau alt sector al municipiului Bucureşti decât cele în care au domiciliul sau reşedinţa, nu vor putea vota.

Citește și Vila lui Vlasov de pe Sărărie a fost vândută unui cunoscut om de afaceri din Iași. În ce va fi transformată

  • La alegerile pentru Parlamentul European, cu excepţia categoriilor de persoane de mai sus, a celor care solicită urna specială (mobilă) şi a celor cu mobilitate redusă, alegătorii care se află în comuna, oraşul sau municipiul în care au domiciliul nu pot vota la o altă secţie de votare decât cea la care sunt arondaţi. Şi în cazul alegătorilor cu domiciliul în municipiul Bucureşti, aceştia nu pot vota la alegerile pentru Parlamentul European la o altă secţie de votare decât cea la care sunt arondaţi, chiar dacă se află în alt sector decât cel în care au domiciliul.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!

Primăria Iași

iunie 14, 2024

Ziua Transportatorului. În fiecare an, în a...
Primăria Grajduri
Primăria Iași
Primăria Iași

iunie 14, 2024

Showroom auto la Palas! În perioada 21-23...