Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Știri​

Meniu

Amenajarea Hidroenergetică Pașcani, obiectiv de importanță vitală

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a făcut o vizită în județul Iași, unde s-a deplasat la Amenajarea Hidroenergetică Pașcani, unul dintre proiectele strategice ale zonei. Ministrul a evidențiat că stadiul actual al proiectului Amenajării Hidroenergetice Pașcani este de 80%, iar investiția a depășit suma de 400 de milioane de lei din partea statului român. Pentru completarea acestui proiect, care își desfășoară lucrările în prezent, este necesară suma de 330 de milioane de lei. Pasul următor vizează exproprierea a peste 2000 de hectare, planificată pentru prima parte a anului 2024. Finalizarea lucrărilor este estimată pentru trimestrul al doilea din 2026, iar beneficiile includ producția de energie verde, reducerea riscului de inundații, asigurarea apei potabile pentru Pașcani și localitățile învecinate, precum și furnizarea apei pentru irigații în județele Iași și Neamț.

Sebastian Burduja a subliniat necesitatea unui sprijin financiar de 60 de milioane de euro din partea Hidroelectrica și a altor 30 de milioane de lei din fondurile guvernamentale pentru despăgubiri legate de exproprieri. În semestrul I al anului 2024 sunt programate acțiuni pentru emiterea Hotărârii de Guvern privind exproprierea terenurilor asociate Amenajării Hidroenergetice Pașcani.

Hidroelectrica a elaborat Studii de impact asupra mediului, Studiul de evaluare a impactului asupra corpurilor de apă, a finalizat licitația pentru achiziționarea echipamentului hidromecanic destinat Barajului Pașcani, și a pregătit documentele necesare contractării instalațiilor și dotărilor electrice ale Centralei Hidroenergetice Pașcani.

Primăria Iași

aprilie 12, 2024

12 consilieri de probațiune din județul Iași...
Primăria Iași

aprilie 12, 2024

Licitația pentru construcția noului depou din Dacia...
Primăria Iași

aprilie 12, 2024

Restricții de circulație pe Bulevardul Socola. Pe...
Primăria Târgu Frumos

aprilie 12, 2024

Ansamblu de dansuri populare la Târgu Frumos....