Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Știri​

Meniu

Amenzi de 857.000 de lei aplicate primăriilor din județ pentru deșeurile aruncate în câmp

Amenzi de 857.000 de lei aplicate primăriilor din județ pentru deșeurile aruncate în câmp. Primarii din Iași se confruntă cu consecințele neregulilor grave descoperite de comisarii de mediu.

Garda Națională de Mediu-Comisariatul Județean Iași a desfășurat 98 de controale extinse în toate unitățile administrativ-teritoriale din județ. Scopul fiind verificarea în ceea ce privește respectarea măsurilor prioritare de guvernanță referitoare la gestionarea deșeurilor municipale conform Planului Național de Gestionare a Deșeurilor pentru anul 2022. În același timp, s-a verificat și starea de salubrizare a localităților la momentul controlului.

În urma acestor verificări, au fost constatate multiple nereguli grave, în special în ceea ce privește managementul deșeurilor.

Citește și Polițiștii ieșeni vor împânzi orașul în timpul minivacanței de Crăciun

Ca urmare, primăriilor din Iași li s-au aplicat 114 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 857.000 de lei. Cea mai mare amendă impusă a fost de 50.000 de lei. Aceste amenzi considerabile au fost acordate primăriilor din Iași. Amanzile au fost acordate din cauza impactului negativ asupra mediului cauzat de gunoaiele neadecvat gestionate în anul 2022.

Problemele sunt legate de gestionarea deșeurilor

Potrivit comisarului șef al Gărzii de Mediu Iași, Gheorghe Bacușcă în cazul în care primarii nu respectă măsurile impuse, se vor aplica din nou amenzi sau sancțiuni mai severe, putând chiar implica formularea unei plângeri penale.

Au fost aplicate amenzi și pentru:

  • neadoptarea măsurilor de igienizare
  • ignorarea măsurilor anterioare
  • nerespectarea regulilor privind gestionarea deșeurilor electrice și electronice
  • neîntocmirea declarației la Fondul pentru Mediu

În cazul a 7 unități administrativ-teritoriale, când impactul cumulativ al acestor fapte asupra mediului, vieții, integrității corporale sau sănătății persoanelor a fost de o gravitate care nu putea fi neglijată, organele competente au fost notificate pentru demararea cercetării penale.

Începând cu data de 7 aprilie 2022, cum a fost stabilit în Monitorul Oficial, actul de incendiere sau îngropare a deșeurilor a fost declarat infracțiune și se va sancționa cu o pedeapsă privativă de libertate cuprinsă între 3 și 5 ani.

Pe lângă aceasta, în lege a fost introdusă și acțiunea de abandonare a deșeurilor, care constituie o contravenție și atrage sancțiuni atât pentru persoane fizice, cât și pentru persoanele juridice. Astfel, aceștia pot primi o amendă între 10.000 și 20.000 de lei în cazul persoanelor fizice și între 50.000 și 70.000 de lei în cazul persoanelor juridice. Ca urmare, numărul cazurilor penale încheiate de către comisarii de mediu a înregistrat o creștere semnificativă.

Nu uita să ne urmărești pe Instagram și Facebook, pentru a fi la curent cu toate informațiile!

Primăria Iași

aprilie 12, 2024

12 consilieri de probațiune din județul Iași...
Primăria Iași

aprilie 12, 2024

Licitația pentru construcția noului depou din Dacia...
Primăria Iași

aprilie 12, 2024

Restricții de circulație pe Bulevardul Socola. Pe...
Primăria Târgu Frumos

aprilie 12, 2024

Ansamblu de dansuri populare la Târgu Frumos....