Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Știri​

Artefacte preistorice descoperite pe șantierul Spitalului Regional de Urgență Iași

Artefacte preistorice descoperite pe șantierul Spitalului Regional de Urgență Iași. În cadrul lucrărilor de construcție pentru Spitalul Regional de Urgență Iași, au fost descoperite artefacte preistorice specifice culturii Cucuteni. Descoperirea a fost făcută pe 18 octombrie, când Ministerul Culturii, prin Direcția Patrimoniu Cultural, a autorizat efectuarea unor cercetări arheologice preventive.

Institutul de Arheologie Iași și Complexul Muzeal Național „Moldova” au început cercetările pe un teren de 3.577 de metri pătrați. Acest sit arheologic a fost identificat inițial în timpul supravegherii lucrărilor de construcție la Spitalul Regional de Urgență Iași, pe strada Moara de Vânt.

Pe parcursul supravegherii, arheologii au descoperit numeroase artefacte preistorice, printre care ceramică, unelte de piatră și lut ars. Toate acestea aparțin culturii Cucuteni, una dintre cele mai importante civilizații preistorice din Europa de Sud-Est. În același timp, au fost identificate complexe arheologice adâncite, care conțineau materiale preistorice.

Vezi și: Percheziții la DGASPC Vaslui și la o clinică medicală într-un dosar de abuz în serviciu și fals.

Proiectul de cercetare arheologică este sprijinit de Agenția Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS), Ministerul Sănătății, compania Ness Proiect Europe SRL și autoritățile locale. Aceștia asigură că lucrările arheologice și cele de construcție vor fi derulate în paralel. Acestea astfel încât proiectul Spitalului Regional să nu sufere întârzieri.

„Nu vom înregistra întârzieri în finalizarea spitalului. Cercetările arheologice se desfășoară simultan cu lucrările de construcție”, a declarat un reprezentant ANDIS. Spitalul Regional de Urgență Iași este considerat cel mai important proiect de infrastructură sanitară din regiunea Sud-Est a României.

Descoperirea artefactelor preistorice oferă o oportunitate unică de a îmbogăți patrimoniul istoric al României, fără a compromite progresul lucrărilor de construcție.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!

Primăria Iași

octombrie 24, 2024

Doi tineri au ajuns la Spitalul Sf....
Primăria Iași

octombrie 24, 2024

Evaluarea activității IPJ . Inspectoratul de Poliție...
Primăria Iași

octombrie 24, 2024

A crescut numărul cazurilor de infecții respiratorii...
Primăria Sinești

octombrie 24, 2024

„Crater” apărut pe drumul județean 207A din...