Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Știri​

Autostrada A7 trece prin curtea unei biserici la Pașcani

Autostrada A7 trece prin curtea unei biserici la Pașcani. Biserica ”Sf. Nectarie” din Pașcani și Centrul pentru bătrâni din apropiere riscă să fie demolate. Traseul autostrăzii A7 trece pe lângă zidurile celor două imobile. Preotul paroh Costel Olariu, cel care se îngrijește de biserică și de așezământul social, a făcut sesizări la toate instituțiile statului. A vorbit chiar și la Patriarhie. Dar nu a primit niciun răspuns. Potrivit acestuia, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a înștiințat pe cei din zonă să-și strângă lucrurile și să elibereze locul. ”Am trimis adresă către CNAIR pentru că am auzit că până la 30 noiembrie trebuie eliberat terenul”, a declarat preotul Costel Olariu pentru adminis.ro.

Se va dărâma gardul bisericii?

Pe site-ul oficial al CNAIR, este postată o hartă interactivă cu autostrăzile aflate în proiectare sau execuție. Conform acestei hărți, traseul autostrăzii A7, pe raza municipiului  Pașcani, trece pe o parcelă de teren situată între biserica ”Sf, Nectarie” și o casă. Potrivit măsurătorilor de pe harta interactivă de pe site-ul CNAIR, parcela respectivă are o lățime de circa 50 de metri. Conform proiectului autostrăzii A7, partea carosabilă, la care se adaugă banda de protecție, acostamentul și zona de protecție, la marginea căreia ar trebui montat gard de protecție, ar măsura aproximativ 45 de metri lățime. Cu tot cu organizarea de șantier, suprafața de teren pe care se va lucra va depăși cei 50 de metri cât măsoară fâșia de teren dintre biserică și casă. Astfel, cel mai probabil, gardul bisericii și al așezământului social precum și cel al casei de alături ar trebui dărâmate.

CNAIR le-a cerut să elibereze terenul

Preotul Costel Olariu a trimis nenumărate adrese la instituțiile abilitate, fără a primi însă vreun răspuns, ”Am stat de vorba și la Mitropolie, și la Patriarhie. Mi s-a promis sprijin de aici”, a declarat preotul Olariu pentru adminis.ro. Parohul a aflat, în urmă cu o săptămână, că cei de la CNAIR au trimis o adresă în zonă prin care li se aduce la cunoștință că trebuie să elibereze terenul. ”Când am văzut, săptămâna trecută, proiectul, am observat că deversarea de pe autostradă se face chiar în fața câminului”, a susținut preotul Olariu pentru adminis.ro.

CNAIR spune că are toate avizele

Am trimis o adresă oficială la CNAIR pentru a afla un punct de vedere al companiei legat de această situație. ”Vom redirecționa solicitarea dumneavoastră către departamentul tehnic pentru analiză și vă vom remite răspunsul oficial”, a declarat, pentru adminis.ro, Alexandru Filimon, ofițer de presă al CNAIR. Acesta a susținut că întregul proiect are toate avizele. Pe plan local, după cum a declarat preotul Olariu, autoritățile nu au habar despre problema ivită. ”Am trimis adrese și către Primăria Pașcani.  Mi s-a spus că nu știu nimic și că vor vedea atunci când va fi momentul”, a declarat, pentru adminis.ro, preotul Olariu. Am încercat să luăm legătura cu primarul municipiului Pașcani, Marius Nicolae Pintilie, dar acesta nu a răspuns la telefon.

citește și: Comuna Ion Neculce beneficiază de un centru medical modern!

Preotul Costel Olariu a stat de vorbă și cu constructorul, Dorinel Umrărescu, cel a cărui societate a câștigat licitația pentru execuția autostrăzii A7. ”Mi-a spus că este un simplu constructor. Studiul de fezabilitate a fost făcut de altcineva, proiectul de altcineva, el este executantul. Singurul lucru pe care il poate face este să nu afecteze biserica”, a declarat preotul Costel Olariu pentru adminis.ro.

S-au adresat și Consiliului Europei

Părintele a susținut că va face toate demersurile legale pentru a împiedica distrugerea bisefricii sau a centrului pentru bătrâni. ”Vom protesta pașnic, vom angaja avocați specializați pentru a da în judecată CNAIR. Am scris și Consiliului Europei despre această situație. Este tot ce pot face”, a susținut preotul Olariu. Proiectul autostrăzii A7 are o vechime de 15 ani și a fost modificat de nenumărate ori, a fost verificat de nenumărate ori și aprobat de nenumărate ori. În toți acești ani nimeni nu a văzut că s-a construit o biserică și un cămin de bătrîni? Este o întrebare la care așteptăm un răspuns de la reprezentanții CNAIR. Răspuns pe care îl vom publica atunci când îl vom primi.

Urmărește-ne pe Facebook și Instagram pentru a fi la curent cu toate informațiile!

Primăria Iași

iulie 22, 2024

Primăria Iași continuă să asigure termoficarea orașului...

iulie 22, 2024

LOTO 6/49 din 21 iulie. Duminica, 21...