Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Știri​

Meniu

Biserica “Sfântul Spiridon” va fi reabilitată

Proiectul de reabilitare a lăcașului de cult este urmarea unui parteneriat încheiat între Primăria Municipiului Iași și Parohia „Sfântul Spiridon”.

“Potrivit Documentației de Avizare a Lucrărilor de Investiții, indicatorilor tehnico – economici şi devizului general aprobate în ședința Consiliului Local din 29 mai 2023, valoarea totală a investiției este estimată la 9.856.572,82 lei cu TVA, iar lucrările vor fi realizate pe parcursul a 36 de luni” a precizat primarul Mihai Chirica.

Alt monument reabilitat: Licitație reluată pentru reabilitarea Palatului Administrativ.

Biserica „Sfântul Spiridon” este amplasată pe bulevardul Independenţei şi a fost ctitorită la 1752, fiind unul dintre cele mai importante monumente ieșene ale curentului clasicizant din arhitectura moldovenească. Ștefan Sosie, Vasile Ruset şi Anastasie Lipscanul sunt ctitorii acesteia.  Forma iniţială a monumentului nu este cunoscută, fiind zidită înainte de ultimul sfert al veacului XVIII. Biserica a fost afectată de cutremurul din 1802 și a fost reconstruită după 1804.

După aceste lucrări a căpătat influenţe ruseşti şi ale stilului neogotic. În anul 1911 s-a instalat curent electric, fiind primul lăcaş de cult electrificat din laşi. În 1956 au fost reparate daunele acoperişului şi ale zidăriei produse în timpul războiului, apoi fiind racordată la instalația termică a spitalului. Urmează în anul 1976 reparații ale turnului clopotniţei şi ale faţadei bisericii.

În 1990 și 1991 s-au repetat reparaţiile exteriorului bisericii, iar în 1996 a început întreţinerea interioară a zugrăvelii, a catapeteasmei și a icoanelor. Pe 12 decembrie 1998 s-a făcut resfinţirea Bisericii.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!

Primaria Miroslava

septembrie 29, 2023

Siguranța elevilor este o prioritate pentru Primăria...
Primăria Iași

septembrie 29, 2023

Criza abandonului animalelor de companie: Iașul se...
Primăria Iași

septembrie 29, 2023

Consiliul Local va avea astăzi în dezbatere,...
Primăria Iași

septembrie 28, 2023

În acest an, Sărbătorile Iaşului promit o...