Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Știri​

Meniu

Caravana IRO aduce testări gratuite HPV și Babeș Papanicolaou la Iași

Specialiștii Institutului Regional de Oncologie Iași (IRO) și Fundația Enable pregătesc un proiect de screening ambițios, menit să ofere acces gratuit la testele de depistare a cancerului de col uterin. Se vor face testări gratuite HPV și Babeș Papanicolaou. Proiectul se va desfășura în municipiul Iași și județele din nord-estul țării. Această inițiativă, numită ONCOPREV, își propune să atragă femeile din categoriile de vârstă 25-29 de ani și 30-64 de ani pentru testarea adecvată și precoce a acestei afecțiuni grave.

Caravana IRO, o echipă formată din medici și asistenți medicali calificați, va parcurge o serie de locații din Iași. Vor fi puse la dispoziție testările gratuite în intervalul 7-8 August 2023. Stațiunea balneoclimaterică Nicolina – Purcica va fi prima gazdă a acestei campanii, unde femeile cu vârsta între 25 și 29 de ani vor putea beneficia de testare Babeș Papanicolaou. Femeile cu vârsta între 30 și 64 de ani vor avea acces la testarea HPV.

Care sunt documentele necesare?

Pentru a beneficia de aceste servicii medicale gratuite, doamnele trebuie să prezinte un simplu set de documente. Vor fi necesare buletinul și o copie după acesta. Organizatorii subliniază că nu este necesar să deții cardul de sănătate sau să obții o trimitere prealabilă pentru a te înscrie la testări.

Proiectul ONCOPREV se desfășoară sub genericul „Fii responsabilă de sănătatea ta! Prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin” și își propune să ofere oportunități de prevenție și diagnosticare timpurie a acestei afecțiuni. Proiectul se va desfășura în regiunile din nord-estul țării, incluzând Iași, Neamț, Bacău, Suceava, Botoșani și Vaslui. Parteneriatul dintre IRO Iași și Fundația Enable România a creat o platformă solidă pentru a aduce aceste servicii esențiale la nivel regional.

Citește și: Registrul Național de Cancer devine realitate.

În plus, față de locația centrală din Stațiunea balneoclimaterică Nicolina, Unitatea Mobilă de Screening de cancer de col uterin va fi prezentă în diferite zone ale municipiului Iași. Perioada de desfășurare: 9 August – 6 Septembrie 2023. Doamnele interesate pot merge pentru testare la adresele indicate pe parcursul acestui interval.

Înscrierile pentru testări se fac doar cu buletinul. Caravana medicală IRO și Fundația Enable își deschid porțile. Toate femeile cu vârsta cuprinsă între 25 și 64 de ani care doresc să își monitorizeze starea de sănătate se pot înscrie.

Această inițiativă are un impact major asupra sănătății publice. Autoritățile încurajează toate doamnele eligibile să profite de aceste testări gratuite. Prin testare se poate preveni și depista precoce cancerul de col uterin.

Nu uita să ne urmărești pe Instagram și Facebook, pentru a fi la curent cu toate informațiile din județul tău!

Primăria Iași

mai 17, 2024

În perioada 16-19 mai se vor duela...
Primăria Moțca

mai 17, 2024

Sâmbătă, 18 mai, în comuna Moțca, va...
Primăria Schitu Duca

mai 17, 2024

Săptămâna aceasta, au demarat lucrările pe un...