Cinematograful Dacia intră în proces de reabilitare, modernizare și extindere.
La Cinematograful Dacia, situat în strada Mușatini – Piața Voievozilor, cartierul Alexandru cel Bun, a avut loc ieri predarea amplasamentului către constructor pentru începerea lucrărilor.
În luna decembrie 2023 a fost semnat contractul de reabilitare, modernizare, extindere și dotare a Cinematografului Dacia între Municipiul Iași și firma Amina & S Group LLC – Sucursala Iași. Această reabilitare are o durată de execuție de 18 luni de la data ordinului de începere.
Citește și Romsilva alocă o sumă de peste un milion de euro pentru a reface pădurile din județul Iași
„Este o lucrare complexă, o lucrare grea, dar totodată o lucrare mult așteptată, ținând cont că ne aflăm în cartierul cu cea mai mare pondere atât de copii cât și de tineret, că ne aflăm într-o zonă mult dorită de acte culturale și cred că această inițiativă de a face un Ateneu al Copiilor din fostul Cinematograf Dacia, o sală cu aproximativ 450 de locuri, cred că este bine venită. Cluburi pentru cei mici vor avea loc aici, cursuri pentru ei și în general activități pentru ei”, a spus Andrei Apreotesei, manager interimar Palatul Culturii.
Citește și: Ciucă: niciun candidat comun din partea PNL – PSD.
Valoarea proiectului este de 14.867.635,62 lei cu TVA
Valoarea proiectului este de 12,493,811.45 lei fără TVA, respectiv 14.867.635,62 lei cu TVA. Suma necesară investiției provine dintr-un împrumut contractat de Municipiul Iași de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.
„Investiția este foarte importantă, mai ales în contextul acestei densități de public tânăr aici, în cartierul Alexandru cel Bun și bineînțeles că Ateneul Copiilor, ceea ce ne dorim să devină cinematograful Dacia, va fi cu siguranță un pol al culturii, cel puțin pentru această zonă de cartiere Alexandru și Dacia. Cred că undeva în jur de 400-450 de locuri, ceea ce cumva o face mică pentru pentru aceste cartiere, dar sperăm să fie plină pentru fiecare reprezentație și în felul acesta vom oferi mai multe reprezentații celor mai mici și celor mai tineri dintre locuitori acestor cartiere”, a declarat Gheorghiță Rusu-Persic.
În maxim 12 luni lucrările ar trebui finalizate
„Constructorul a fost validat și semnarea contractului s-a făcut în decembrie, dacă vă amintiți, pe 15 anul trecut. Predarea amplasamentului se face împreună cu proiectul tehnic și autorizația de construire. Practic, de astăzi, construcția intră pe mâinile antreprenorului cu care am semnat contract. Finanțarea va fi asigurată în totalitate prin împrumutul pe care l-am făcut de la Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare. Sperăm ca în maxim 10-12 luni să putem să reintroducem publicul în interiorul cinematografului Dacia. El va deveni un punct de atracție pentru copiii, în special.
Citește și Iașul va avea un cimitir nou. Două zone sunt luate în considerare
Așa cum am spus de la început, numele lui va fi reconfigurat în Ateneul Copiilor. Sala de spectacol permite un public de până la 400 de spectatori. Modificăm un pic și partea din spate. Astfel putem genera cabine pentru actori, pentru cei care produc artă teatrală sau de altă natură aici și sigur n-o să renunțăm nici la capacitatea de a difuza filme, rămânând și cu statutul de cinematograf. Practic, cartierele Alexandru și Dacia reiau din trecutul pe care l-au avut o instituție de cultură și, fiind și unul dintre cele mai aglomerate puncte din oraș, sunt convins că va avea un public permanent”, a declarat Mihai Chirica.
Urmărește-ne pe Facebook, dar și pe Instagram, pentru a fi primul care află noutățile!