Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Știri​

Convenţie a Românilor de Pretutindeni, ediția a doua la Iași

Convenţie a Românilor de Pretutindeni, ediția a doua la Iași. La Iași, a avut loc a doua ediție a Convenției Românilor de Pretutindeni. Cu ocazia aniversării a 165 de ani de la Unirea Principatelor, europarlamentari, parlamentari, politicieni și înalți oficiali au participat la o conferință unde s-au dezbătut aspecte legate de relația României cu Republica Moldova și de modul în care războiul din Ucraina a influențat colaborările dintre state.

Oficialii au discutat despre necesitatea unei reprezentări a românilor din diaspora în Parlamentul României. Eugen Tomac, europarlamentar PMP, a declarat:

Vezi și: Primul sondaj de opinie de anul acesta.

„O sărbătoare care reprezintă un simbol al unității naționale. O sărbătoare care ne îndeamnă pe toți să privim cu respect spre trecut. Cu mândrie să învățăm din faptele înaintașilor noștri, care au avut curaj și au luptat pentru ca această țară să fie mare, să fie întreagă, să fie puternică, să fie auzită în Europa. Cred că este important să înțelegem contextul prin care trecem, un context plin de provocări după mai multe crize prin care a trecut omenirea. Europa, după un lung șir de decenii de pace, este din nou puternic încercată”.

„Unitate și identitate pentru o Românie euro-atlantică”

O altă temă discutată în cadrul Convenției Românilor de Pretutindeni a fost „Unitate și identitate pentru o Românie euro-atlantică”. Petru Movila, președinte PMP Iași, a afirmat:

„Pentru foarte mulți români, este probabil cel mai important eveniment liber al diasporei românilor de pretutindeni și este un eveniment de la care toți avem mari speranțe, mari așteptări. Pentru că oamenii liberi, ONG-uri, oamenii care fac parte din asociații culturale, diverse tipuri de activități, suntem aici pentru că, după o zi de dialog, o zi de discuții, o zi în care mulți dintre noi ne vom face mulți prieteni, concluziile Convenției Românilor din Diaspora vor trebui transpuse în fapte de către statul român.

Citește și acest articol „PNL: unirea alegerilor locale cu primul tur al prezidențialelor.”

Este un lucru extraordinar de important ca după acest eveniment, concluziile pe care le vom trage toți împreună să fie transpuse în fapte”. Prima Convenție a Românilor de Pretutindeni a avut loc în anul 2020, la Parlamentul României.

Urmărește-ne pe Facebook, dar și pe Instagram, pentru a fi primul care află noutățile din județul Iași!

Primăria Iași

octombrie 25, 2024

Poli Iași se pregătește pentru meciul cu...
Primăria Iași

octombrie 25, 2024

Aeroportul scoate la licitație noi spații comerciale....
Primăria Iași

octombrie 25, 2024

Trenul Chișinău-Iași va circula până la Holboca....
Primăria Pașcani

octombrie 25, 2024

Avem gaz metan în cartierul Gâștești. Primarul...