Cum va arăta esplanada Teatrului Național după modernizare și reabilitare.
În vederea creșterii atractivității socio-economice, culturale și turistice a zonei centrale, Primăria Iași a primit documentația pentru reabilitarea spațiului verde din jurul Teatrului Național, ce include și dotări cu mobilier și iluminat urban.
Pentru a reconfigura zona centrală, în special axa Catedrala Mitropolitană – Parcul Teatrului – Teatrul Național – Filarmonica, proiectul propune reamenajarea esplanadei Teatrului Național (strada Matei Milo și segmentul străzii Cuza Vodă delimitat de străzile I.C. Brătianu și Mănăstirea Dancu).
Aceasta implică amenajarea unui parc urban și a unei piațete moderne, reabilitarea pavajului existent, instalarea de mobilier urban și iluminat nou, extinderea spațiilor verzi și modernizarea infrastructurii tehnico-edilitare.
Demontarea construcției provizorii Teatrul Cub
Proiectul include și demontarea construcției provizorii Teatrul Cub, precum și relocarea acestuia în colaborare cu universitățile din Iași și Teatrul Național. Vor fi eliminate anexele improprii, iar zona vestică va deveni un spațiu verde extins, în care arborii existenți vor fi păstrați și integrați în peisaj. Zona estică, de la strada Mănăstirea Dancu, va fi amenajată în principal cu vegetație. Uzina Teatrului, utilizată în prezent ca spațiu cultural, va putea integra funcțiuni precum cafenea, bar sau restaurant, în concordanță cu noile amenajări. Pentru reactivarea Teatrului Cub, care a rămas fără autorizații de funcționare, au fost prevăzute fonduri în devizul proiectului.
Suprafața analizată are 17.060 de metri pătrați, incluzând în prezent 6.186 de metri pătrați de spațiu verde. Se propune extinderea acestora la 6.208 metri pătrați, cu alei pe o suprafață de 1.297 de metri pătrați.
Liniile de tramvai vor fi marcate cu bolarzi din beton
În ceea ce privește circulația, proiectul prevede interzicerea traficului auto pe strada Cuza Vodă, pe segmentul dintre intersecțiile cu străzile I.C. Brătianu și Mănăstirea Dancu, unde vor avea acces doar tramvaiele și pietonii. Liniile de tramvai vor fi marcate cu bolarzi din beton. Totodată, se va elimina sensul giratoriu din jurul statuii lui Miron Costin, precum și locurile de parcare din jurul acesteia. Statuia va fi iluminată arhitectural printr-o instalație de tip „ploaie de lumini”.
Și pe strada Matei Milo se va restricționa accesul auto, zona devenind pietonală. Parcarea situată la intersecția străzii Matei Milo cu strada Agatha Bârsecu ar putea fi desființată, facilitând extinderea spațiilor verzi și a aleilor de promenadă.
Citește și Se construiește o nouă fabrică pe o parte din terenul Fortus
Spațiul verde din jurul Teatrului Național a fost amenajat inițial în 1896, odată cu finalizarea clădirii teatrului, și a suferit modificări în anul 1955. Teatrul Cub a fost construit provizoriu în 2008.
Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!