Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Știri​

Meniu

Drumul din Bucium până în Podu Roş, sinonim cu o excursie la Vaslui!

Începând de luni, traficul este restricționat în zona intersecției dintre bulevardul Potitiers, strada Trei Fântâni și Șoseaua Bucium, la baza pasarelei Bucium. Restricţii instituite ca urmare a unor lucrări în zonă. Dimineaţa, dar şi la orele prânzului, aglomerația a atins cote maxime. Nervii șoferilor au fost întinși la maxim. Mai ales pentru cei care erau nevoiți să ajungă în Podu Roș sau pe bulevardul Socola.

Primarul Mihai Chirica a afirmat că singura soluție rezonabilă este ca lucrările să aibă loc pe timp de noapte. Astfel solicitându-le celor de la ApaVital să ceară constructorilor contractați modificarea programul de lucru. Pus pe seama numărului mare de maşini existente în oraş, care sunt nevoite să circule pe o infrastructură rutieră învechită, fără artere noi, traficul auto din oraş a confirmat faptul că rămâne marea problemă a urbei. Însă, când mai apar şi lucrări ale firmelor de utilităţi, coroborate cu şantiere deschise de municipalitate în oraş, lucrurile se complică mai mult. Oferindu-le, în acest fel, circumstanţe atenunate ieşenilor care răbufnesc.

Vezi și: Traficul rutier restricționat.

Aşa au stat lucrurile ieri, pe drumul dinspre şi către Bucium. O lucrare  extrem de pretenţioasă, care presupunea montarea unor subtraversări de apă i-a făcut pe participanţii la trafic să piardă ore în şir la volan. 

„Am reușit! Am ajuns din Canta până în Bucium! 2 ore 40 ce-i drept, dar am reușit. Problema e că trebuie să mă și întorc…”, afirmă, ironic, un ieşean. Alţii spun că au făcut 60 de minute de la Carrefour Felicia până la pasarele Socola, iar din sens invers, 90 de minute din Bucium până la LIDL-ul din intersecţia Cotnari.

Rute alternative sublime, dar care lipsesc cu desăvârşire

Acelaşi subiect a fost abordat şi de Adrian Covăsnianu, fostul oficilial al Ministerului Transportului şi activist pro-mobilitate urbană. 

„De astăzi zona de sud a aglomerării urbane Iași (compusă din cartierul Bucium, zona Manta Roșie, satele comunei Bârnova) va fi condamnată pentru minim 15 zile (13 noiembrie-28 noiembrie) la …imobilitate urbană, toate modurile de transport disponibile având de suferit. Experimentele efectuate de Primăria Iași de-a lungul anilor pe buciumeni (lipsă investiții în mobilitate) continuă astăzi cu un nou tratament numit Extinderea sistemului de apă şi canalizare în zona metropolitana a municipiului Iaşi – zona Sud – Lot 1, proiect semnat în martie 2022 (în urmă cu peste 1 an și jumătate!!!), aprobat inclusiv de autoritatea locală și executat acum (în timpul anului școlar 2023-2024) de o firmă privată cu multe experiențe pe nervii ieșenilor. Tratamentul durează minim 15 zile între orele 05.00-22.00”, spune acesta. Potrivit lui Covăsnianu, ieri, la ora 10.00, traficul era blocat spre Bucium de la Țesătura. 

Vezi un alt articol: Se încheie azi frământările din USR Iași? Se judecă excluderea din partid a consilierului Răzvan Timofciuc.

„Ca tacâmul să fie complet, firma ce execută lucrările în zonă are și un mesaj cel puțin contradictoriu. Am să îl reproduc în totalitate încurajăm conducătorii auto să utilizeze rute alternative, spune activistul.  

Un minut pe panou, minim 15 în realitate

Nici ieșenii care folosesc transportul în comun nu au fost mai norocoși. Dat fiind faptul că şi mijloacele de transport sunt prizonierele traficului infernal. Astfel, timpii de așteptare afișați pe tabelele electronice sunt total dați peste cap, 1 minut prelungindu-se la minim 15 minute. Distanța dintre două stații de autobuz, spre exemplu de la Casa Sindicatelor până la Frigorifer fiind parcursă în minim 40 de minute.

Promisiuni că se va lucra doar noaptea

Acuzată de indolenţă şi pasivitate, municipalitatea ieşeană spune că a căutat soluţii. Una dintre acestea ar fi ca echipele angajate de ApaVital să lucreze pe timp de noapte. 

„Aceste lucrări finanțate cu fonduri europene sunt esențiale pentru modernizarea rețelelor de apă și canalizare, motiv pentru care am și aprobat desfășurarea lor, cu atât mai mult cu cât este vorba de confortul și calitatea utilităților de care beneficiază locuitorii din zona Bucium. Pe de altă parte, începerea lucrărilor a creat un disconfort semnificativ în traficul rutier, mai ales la orele de vârf, și nu pot să nu fiu atent la nemulțumirea ieșenilor care tranzitează zona. În aceste condiții, am analizat problema și am căutat variante pentru a permite desfășurarea lucrărilor, dar fără a perturba major circulația auto, iar singura soluție rezonabilă este ca lucrările să aibă loc pe timp de noapte.

Vezi un articol similar: Acces parțial restricționat pe strada General Berthelot.

Solicit SC ApaVital să transmită constructorilor contractați ca începând de mâine (n.r. – astăzi) să își modifice programul de lucru, astfel încât să intervină doar în timpul nopții”, a spus primarul Mihai Chirica. Acesta a mai precizat că a dispus Poliției Locale să asigure echipele necesare pentru securizarea șantierului. Pentru fluidizarea circulației în zonă, solicitând, totodată şi Poliției Rutiere să asigure sprijinul necesar. 

Urmărește-ne pe Facebook, dar și pe Instagram, pentru a fi primul care află noutățile!

Primăria Iași

decembrie 1, 2023

S-a decis la ultima ședință a Consiliului...
Primăria Schitu Duca

decembrie 1, 2023

În această zi plină de însemnătate și...
Primăria Butea

noiembrie 30, 2023

“Vă invităm la târgul de cadouri de...
Primăria Tomești

noiembrie 30, 2023

Investiția se va face din fonduri guvernamentale....