Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Știri​

Fenomen îngrijorător: Tot mai mulți ieșeni sunt executați silit

Fenomen îngrijorător: Tot mai mulți ieșeni sunt executați silit

Un teren la 30 km de Iași este scos la licitație de executori la prețul 738 de lei. 12.000 mp de teren extravilan în comuna Probota. Un adevărat chilipir. Cu banii pentru un televizor 4K poți cumpăra un ogor la 22 km de Iași. Doar 3.382 de lei pentru 7.500 mp de teren arabil în comuna Țigănași. Acestea sunt doar câteva dintre prețurile de pornire la licitațiile organizate de executorii judecătorești. În timp ce cumpărătorii se bucură că au achiziționat un bun la preț de chilipir, păgubiții plâng în pumni după agoniseala lor de-o viață.

Numărul ieșenilor executați silit anul trecut a crescut cu 20% față de 2023. Principala cauză a acestei creșteri este neachitarea datoriilor către bănci sau asociațiile de locatari.

Firma INVESTCAPITAL LTD iese în evidență la numărul executărilor silite, pentru că face obiectul multor licitații organizate prin intermediul executorilor judecătorești. Cu sediul în Malta, compania cumpără contractele de credit – iar mai nou și contractele de prestări servicii de telefonie, cablu etc. – de la instituțiile financiare din România.

30.000 de dosare de executare silită

„Deja am înregistrat peste 30.000 de dosare de executare pentru anul 2024, dar încă se mai fac raportări, nu am încă o cifră exactă pe anul trecut. La nivelul Curții de Apel Iași, a crescut numărul de dosare de executare silită față de anul 2023, când s-au înregistrat 25.467”, a declarat pentru Adminis.ro executorul Cristian Lupu, președinte al Colegiului Director al Camerei Executorilor Judecătorești de pe lângă Curtea de Apel Iași.

Bunurile executate silit sunt afișate public, la nivel național pe site-ul oficial www.executori.ro. La primul termen de licitație, prețul de vânzare pornește de la 100% din valoarea evaluată de experții evaluatori. Dacă bunul nu se vinde, urmează al doilea termen, când prețul de pornire scade la 75% din evaluare. Dacă nici atunci nu se vinde, doar la cererea scrisă a creditorului se organizează o a treia licitație, unde prețul poate coborî până la 50% din valoarea evaluată.

Actualmente, la Iași, cel mai mare preț de începere a unei licitații cu bunuri din executări silite este de 40 milioane lei (8 milioane de euro) pentru un teren de 12.000 mp din Zona Industrială, cu mai multe ateliere și hale de producție, pe Calea Chișinăului. Licitația va avea loc pe 10 martie 2025. Mai multe detalii pe link: https://prod.executori.ro/repes/listing/ASG01_169302/f25f08bb69e445fc9832d340e0ff03e5

Bunurile executate se vând libere de sarcini

Executorul Cristian Lupu subliniază că „efectul principal al adjudecării unor astfel de bunuri prin licitație este dobândirea liberă de orice sarcini. Dacă executorul vinde un imobil pe care sunt notate mai multe sarcini, cine dobândește bunul în proprietate prin adjudecare. Adică persoana care plătește prețul cel mai bun la licitație, îl primește liber de orice sarcini. Riscuri pentru adjudecatar nu există, acesta este foarte bine apărat de lege. Ba dimpotrivă, adjudecarea, ca formă de dobândire a proprietății, este un mod foarte sigur de dobândire de proprietate. Orice risc pentru cumpărător dispare prin adjudecarea la licitație.”

Ofertele din licitații cu executări silite pot fi consultate pe pagina: https://prod.executori.ro.

Creșterea numărului de executări silite reflectă dificultățile financiare cu care se confruntă tot mai mulți ieșeni. Deși licitațiile pot reprezenta o oportunitate pentru cumpărători, ele evidențiază problemele economice și sociale generate de incapacitatea de plată. Este important ca cei care se confruntă cu astfel de situații să caute soluții legale pentru a evita pierderea bunurilor și agravarea datoriilor.

O negociere inspirată poate aduce o reducere a datoriei, cum este cazul unei ieșence care ne-a relatat că, într-o zi de 8 martie, a cerut și a obținut o reducere cu 30% a datoriei la creditor.

Un articol de Radu ȚUȚUIANU

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!

Primăria Iași

februarie 23, 2025

Patru autobuze electrice moderne vor sosi în...
Primăria Iași

februarie 22, 2025

Sala Polivalentă din Iași încă așteaptă: Licitația,...
Primăria Bălțați

februarie 22, 2025

Conturile Primăriei Bălțați, sub amenințarea blocării. Unui...
Primăria Iași

februarie 21, 2025

Crin Antonescu, huiduit la Iași înaintea întâlnirii...