Amenzi de 100.000 de lei pentru neregulile găsite la depozitarea necorespunzătoare a deșeurilor și praful degajat de pe șantiere.
Persoanele fizice și juridice din Iași au fost sancționate de Garda de Mediu în urma faptului că au poluat. Acestea au depozitat deșeurile în zone neautorizate. Locuitorii din Iași au semnalat prezența gunoaielor și a prafului în diverse zone ale orașului și ale mediului rural.
Controalele inspectorilor de mediu desfășurate în Iași au scos la iveală mai multe încălcări ale normelor de protecție a mediului în cazul operatorilor economici din județ și al persoanelor fizice. Garda de Mediu a sancționat aceste nereguli cu amenzi în valoare totală de 50.000 de lei.
Printre aspectele constatate se numără depozitarea inadecvată a deșeurilor. Totodată și existența prafului și a mizeriei ca rezultat al unor lucrări de construcții. Echipele de specialiști din cadrul Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Iași au inspectat mai mulți operatori economici din diverse sectoare de activitate, precum și persoane fizice, în urma sesizărilor primite.
Încălcarea legilor poate duce la pedepse privative de libertate
În urma efectuării controalelor, s-au identificat diverse deficiențe pentru care s-au impus amenzi în cuantum total de 100.000 de lei. Majoritatea acestor nereguli constau în depozitarea necontrolată a deșeurilor. În ciuda faptului că amenzile au fost majorate, respectarea legislației privind protecția mediului rămâne nesatisfăcătoare.
Citește și Companiile din Iași încheie mai multe contracte de muncă
Potrivit lui Gabriel Bacușcă, comisarul șef al Gărzii de Mediu Iași, în ciuda plângerilor penale și măsurilor mai dure, oamenii sunt în continuare inconștienți de importanța respectării legislației de mediu. Bacușcă afirmă că este nevoie de o mai bună înțelegere a faptului că încălcarea acestor legi poate duce chiar la pedepse privative de libertate.
Amenzi pentru poluare au fost impuse de către Garda de Mediu Iași
Amenzile pentru cei care depozitează sau elimină ilegal deșeurile au fost majorate, fiind considerate infracțiuni. Începând cu data de 7 aprilie 2022, incendierea sau îngroparea deșeurilor reprezintă infracțiuni care vor fi pedepsite cu închisoare de la 3 la 5 ani.
În plus, actul de abandonare a deșeurilor a fost definit în lege, fiind prevăzută o amendă cuprinsă între 10.000 și 20.000 de lei pentru persoane fizice. Între 50.000 și 70.000 de lei pentru persoanele juridice. Prin urmare, comisarii de mediu au posibilitatea să depună plângeri penale în paralel cu aplicarea amenzilor. Astfel, dosarele înregistrate începând din 2022, când s-au depus numeroase plângeri penale, vor fi finalizate în acest an.
Fii alături de noi pe Facebook și Instagram, pentru a fi primul informat!