Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Știri​

Încă 18 tramvaie Bozankaya ar putea fi cumpărate de Primărie. Contestaţia PESA a fost respinsă

Încă 18 tramvaie Bozankaya ar putea fi cumpărate de Primărie. Contestaţia PESA a fost respinsă.

Producătorul polonez PESA nu a reușit să blocheze achiziția de încă 18 tramvaie moderne: o contestație depusă la procedură a fost respinsă. Licitația a fost inițiată în luna mai a anului 2023 și a fost supusă la două contestații și o acțiune în instanță, toate înaintate de către PESA.

Primăria a ales compania turcă Bozankaya ca fiind câştigătoare a licitaţiei, oferindu-le un contract în valoare de 141 milioane lei (7,8 milioane lei/tramvai). Într-o contestaţie recentă, PESA a remarcat „preţul neobişnuit de scăzut” propus de turci, având în vedere că compania poloneză a oferit 169 milioane lei.

Citește și Parcul Industrial de la Lețcani ar putea deveni funcțional în acest an

Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC) a respins contestaţia formulată de PESA, considerând-o nefondată. În schimb, au admis cererea de intervenţie din partea Bozankaya.

Decizia CNSC nu este una finală: este încă incert dacă PESA va alege să inițieze un nou proces în instanță. În septembrie 2023, PESA a contestat prima decizie de respingere a CNSC prin sesizarea Curții de Apel Iași, însă nu a obținut câștig de cauză.

Proiectul de achiziţie a celor 18 tramvaie moderne este în prezent finanţat prin intermediul PNRR

În ultima contestație, PESA a adus în discuție alte motive care indică faptul că turcii nu au clarificat cheltuielile asociate resursei umane și costurile diverse legate de producție: proiectare, design, construcție, documentație, aprobare, inspectare, instruire, transport, livrare etc.

Citește și CJ va aloca fonduri pentru achiziționarea a patru detectoare de droguri, care vor fi utilizate de Poliția Rutieră

Proiectul de achiziţie a celor 18 tramvaie moderne este în prezent finanţat prin intermediul PNRR, fiind estimată iniţial de Primăria Iaşi suma de 177 milioane lei. Compania PESA a pierdut pentru a doua oară în faţa concurenţei turceşti în cadrul unei licitaţii organizate la Iaşi.

Bozankaya, care a furnizat anterior 16 tramvaie în cadrul unui contract finanţat de UE acum câţiva ani, era de asemenea implicată în această licitaţie şi a reuşit să obţină contractul. În acelaşi timp, PESA a câştigat o altă licitaţie organizată de Ministerul Dezvoltării în numele Iaşului, ca unic ofertant, pentru a furniza încă 16 tramvaie. Toate cele 32 de tramvaie au sosit în Iaşi, dar nu toate sunt încă în circulaţie.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!

Primăria Iași

iulie 12, 2024

Compania de Transport Public Iași a implementat...
Primăria Iași
Primăria Iași

iulie 12, 2024

Cupolă de „foc” peste județ în acest...
Primăria Iași

iulie 12, 2024

Orașul tramvaielor pictate: Tramvaiul Franței la Iași....