Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Știri​

Intervenție chirurgicală realizată în premieră națională la Spitalul Militar Iași

Intervenție chirurgicală realizată în premieră națională la Spitalul Militar Iași. Un tânăr de 26 de ani, diagnosticat cu coxartroză secundară bilaterală și necroză aseptică de cap femural, a primit o nouă șansă la viață. Intervenția chirurgicală, realizată în premieră la Spitalul Militar Iași, a constat în protezarea bilaterală a șoldului prin abord anterior și implantarea unor proteze personalizate. Coxartroza secundară pe fondul necrozei aseptice de cap femural este o patologie invalidantă, afectând grav funcționalitatea și calitatea vieții.

Unicitatea cazului este dată de vârsta tânără a pacientului și de gradul sever al afecțiunii. Precum și de tipul de proteze folosite. Intervenția chirurgicală a fost realizată cu succes de o echipă multidisciplinară. Particularitatea chirurgicală a cazului a fost dată de intervenția simultană la nivelul ambelor șolduri și de utilizarea unor implanturi personalizate. Aceste proteze, realizate în urma unui planning 3D detaliat, au analizat geometria femurală și acetabulară a pacientului. Totodată, calitatea și densitatea stocului osos, precum și restaurarea lungimii membrelor. Inginerii au imprimat astfel o proteză personalizată, respectând anatomia pacientului și asigurând o osteointegrare de succes.

Recuperare funcțională la 24 de ore de la intervenție

Pacientul a început recuperarea funcțională la 24 de ore de la intervenție. Cu exerciții de mobilizare activă și pasivă a articulațiilor șoldurilor și mers cu sprijin total pe membrele inferioare. În prezent, pacientul continuă programul de recuperare funcțională la Sanatoriul de Balneofizioterapie și Recuperare Medicală „Dr. Dimitrie Cantemir” Bălțătești.

Firma furnizoare a implanturilor, care a participat la intervenție, a menționat că a avut „oportunitatea să contribuie la reușita echipei medicale de la Spitalul Clinic Militar de Urgență ‘Dr. Iacob Czihac’ Iași”. Intervenția a constat în înlocuirea ambelor articulații coxo-femurale cu implanturi personalizate, realizată în premieră națională.

Procesul de fabricație al acestor implanturi a folosit tehnologie de ultimă oră. Presupunând un examen tomograf și un planning chirurgical detaliat. În cazul implanturilor personalizate, modelarea țesutului osos este minimă, protezele adaptându-se perfect la anatomia specifică a pacientului. Respectând particularitățile biomecanice individuale și refăcând fiziologia normală a articulației în proporție aproape maximă.

Primăria Iași

octombrie 24, 2024

Doi tineri au ajuns la Spitalul Sf....
Primăria Iași

octombrie 24, 2024

Evaluarea activității IPJ . Inspectoratul de Poliție...
Primăria Iași

octombrie 24, 2024

A crescut numărul cazurilor de infecții respiratorii...